Prima hartă detaliată a Lunii, prezentată de NASA

0

Un minuțios studiu al suprafeței Lunii a ajutat oamenii de știință să creeze prima hartă detaliată a topografiei satelitului natural al Pământului. Studiul a fost realizat de camere montate pe sateliți NASA, care au fotografiat fiecare bucățică din teritoriul selenar, permițându-le, astfel, specialiștilor, să calculeze cu exactitate înălțimi și adâncimi ale munților și craterelor.

 

Harta topografică a fost creată, la rezoluția excelentă prezentată, prin utilizarea unui mix de fotografie de tip overlap (suprapusă), care dă un efect similar 3D-ului și de scanare laser. Autorii hărții sunt specialiștii de la Universitatea Arizona și cei ai NASA. Claritatea documentului este o altă noutate a acestei realizări. Deși este cel mai apropiat corp ceresc de Pământ, suprafața Lunii era cunoscută parțial, cu limitări variate, de către specialiști. Tehnologia limitată din misiuni anterioare de culegere de informații a făcut să nu existe, până în prezent, o hartă globală la rezoluție mare.

”Noua noastră viziune topografică asupra Lunii oferă un set de date așteptat de oamenii de știință specialiști în domeniu încă din perioada misiunilor Apollo. Acum putem diferenția toate tipurile de geologii prezente acolo, la o scară de 100 de metri. Putem stabili cum s-a deformat suprafața, putem înțelege mai bine mecanismul craterelor, putem investiga natura aparițiilor vulcanice și putem planifica mult mai bine viitoarele misiuni robotizate sau umane pe Lună”, este opinia lui Mark Robinson, coordonatorul proiectului de la Universitatea Arizona. Numele hărții este GLD100 (Global Lunar DTM 100 m), iar pentru realizarea ei au colaborat, din punct de vedere al tehnologiilor utilizate, mai multe departamente (atât cele academice, cât și de la NASA).

 

Sursa și foto: Clickgreen


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger