Prima floare care a înflorit în cosmos

0

În premieră pentru istoria noastră, o floare a înflorit în condiții de zero gravitație, a anunțat astronautul Scott Kelly, postând totodată pe contul său de Twitter o fotografie cu floarea. Aceasta este o cârciumăreasă de culoare oranj și are 13 petale.

Floarea a fost cultivată la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), iar vestea înfloririi ei vine după o serie de postări descurajate ale lui Kelly, care spunea în decembrie că florile nu o duc prea bine, având frunzele chircite și pe alocuri mucegăite. Cu toate acestea, se pare că experimentul lansat de NASA anul trecut, care urmărea să înțeleagă cum înfloresc și cresc plantele în condiții de microgravitate, a reușit.

Semințele au fost plantate în ”pernuțe” speciale, care asigură necesarul de substanțe nutritive către rădăcini, acestea fiind amplasate într-o cameră dedicată, a cărei amenajare folosește tehnologii foarte puțin costisitoare. Gravitaţia are o mare influenţă asupra dezvoltării rădăcinilor plantelor, dar se pare că, în spaţiu, acestea pot înflori şi în absenţa acestei forţe. Astfel, s-a descoperit că florile spaţiale au dezvoltat acelaşi model de rădăcini ca şi când ar fi crescut pe Pământ, urmând acelaşi proces de curbare, de deformare, pe măsură ce se îndepărtează de seminţele din care au pornit.

La bordul Stației Spațiale au mai fost cultivate plante, cum ar fi salata și grâul – prima salată a fost consumată de echipajul din spațiu, la jumătatea anului trecut. ”Cârciumăreasa este foarte diferită de salată,” a arătat Trent Smith, managerul de proiect al centrului de cultivare ”Veggie”, de la bordul Stației. „Este mult mai sensibilă la parametrii de mediu și la caracteristicile luminii și are o durată de creștere mai mare, între 60 și 80 de zile. De aceea, e mai dificil de crescut, iar faptul că a reușit să înflorească o face un precursor bun pentru cultivarea roșiilor.”

Dincolo de componenta pragmatică – promisiunea hranei proaspete în misiunile spațiale -, această premieră are și efecte psihologice importante, ridicând moralul astronauților, care trăiesc în condiții complet lipsite de vegetație și alte elemente naturale obișnuite vieții pe Pământ. Totodată, îngrijirea plantelor este o ocupație relaxantă, care îi poate ajuta pe astronauți să se relaxeze. ”În misiunile viitoare, importanța plantelor va crește, dată fiind conexiunea limitată a echipajelor cu Pământul. Studii din alte medii izolate și închise, cum ar fi stațiile din Antarctica, demonstrează importanța plantelor în astfel de medii și rolul esențial pe care hrana proaspătă îl joacă la nivel psihologic, în condiții sărace în stimuli,” arată Smith.

În condițiile în care cursa spațială pentru Marte a fost deja deschisă, China a anunțat că este pregătită să cultive legume și zarzavaturi pe Planeta Roșie. Într-o cabină de 300 de metri cubi, astronauții vor cultiva patru tipuri de legume, asigurându-și astfel nu doar necesarul de hrană, ci și oxigenul și apa de care au nevoie pe durata misiunilor. Sistemul e bazat pe diferite plante și alge, urmând să fie folosit la bazele extraterestre de pe Lună și Marte. ”Astronauții chinezi și-ar putea astfel obține legume proaspete și rezerve de oxigen, prin grădinărit extraterestru,” susține un raport publicat ieri și citat de agenția de știri Xinhua.

Sursa: The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger