Prima fermă solară plutitoare din Marea Britanie va începe să producă energie

0

În Berkshire, Marea Britanie, a fost instalată prima fermă solară plutitoare realizată sub tutela acestui stat. 800 de panouri fotovoltaice plutesc pe apă, oferind fermei o capacitate de producţie de 200W; proiectul a costat peste 400.000 de dolari, iar proprietarul fermei a lucrat cu firma Ciel et Terre pentru punerea lui pe picioare.

Energia solară plutitoare este un punct de interes pentru mulţi investitori, deoarece nu “scoate din circuit” parcele mari de teren. Fermele plutitoare pot fi construite pe lacuri, pe canale de irigaţii, în golfuri sau chiar pe iazuri care nu sunt folosite cu alte scopuri. Pe lângă faptul că oferă energie, panourile astfel instalate ajută şi la umbrirea apei, diminuând, astfel, procesul de evaporare. Sisteme similare au fost testate în Franţa şi India, iar Japonia intenţionează să instaleze, lângă Osaka, cea mai mare fermă solară plutitoare din lume.

Panourile solare plutitoare din Berkshire sunt realizate în întregime din materiale reciclabile şi au o speranţă de viaţă şi acţiune de 30 de ani. Panouri de acest tip pot fi instalate inclusiv pe rezervoare cu apă potabilă. Se estimează că, în şase ani, investiţia în fermă va fi recuperată din producţia realizată de aceasta. Proprietarul fermei va câştiga aproximativ 32.000 de dolari pe an, în următorii 20 de ani, din subvenţiile pentru energia generată către consumatori, dar, totodată, va economisi aproape 40.000 de dolari pe an din facturile proprii. El a înfiinţat o companie distinctă, Floating Solar UK, pentru a promova şi a distribui tehnologia necesară înfiinţării unei ferme solare plutitoare.

Mai multe detalii şi foto: Ciel et Terre

Surse: The Guardian, NCE

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger