Prima fermă robotizată se va deschide în Japonia

1

Compania japoneză Spread a anunțat astăzi că va deschide cât de curând prima fermă din lume unde roboții vor executa aproape toate sarcinile necesare cultivării plantelor, de la îngrijirea răsadurilor, la recoltare.

La robo-fermă se va cultiva, în primă instanță, salată verde în sere, iar producția estimată pentru ferma ce urmează să fie deschisă până la mijlocul anului viitor va fi de circa 30.000 de căpățâni de salată, în fiecare zi.  Autorii proiectului speră ca cifra să crească la jumătate de milion de căpățâni de salată cultivate zilnic, în următorii cinci ani.
Ferma va avea o suprafață de 4.400 de metri pătrați, iar plantele vor fi cultivate pe rafturi repartizate pe toată distanța dintre podea și tavan. Pentru culturi, nu vor fi folosite deloc pesticide, dar salatele vor fi îmbunătățite cu beta-caroten.
Singura operațiune de la fermă ce va fi în continuare executată de către oameni va fi plantarea semințelor – și urmărirea evoluției imediat următoare, pentru a confirma germinarea semințelor -, pentru ca de restul operațiunilor să se ocupe exclusiv roboții industriali. Potrivit reprezentanților companiei, tranziția la munca automatizată va reduce costurile de personal cu 50% și costurile de energie cu circa o treime. Un alt beneficiu al tranziției, spun cei de la Spread, va fi impactul scăzut asupra mediului, din moment ce 98% din apa folosită va fi reciclată.
Potrivit lui JJ Price, purtătorul de cuvânt al companiei, ”misiunea noastră este să contribuim la crearea unei societăți sustenabile, unde generațiile viitoare nu vor trebui să-și mai facă griji despre siguranța alimentară. Acest lucru înseamnă că va trebui să scădem prețurile, pentru ca oricine să-și poată permite hrana, și să începem să cultivăm cereale și proteine vegetale, pentru a face diferența.”
Sursa: PhysOrg

Un comentariu

  1. Pingback: Think outside the BOX! | ionutbnitu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger