Prima femeie-dirijor din Afganistan

0

Talibanii au interzis multă vreme muzica și accesul fetelor din Afganistan la educație și deși femeile din statul asiatic se confruntă în continuare cu multe restricții, o adolescentă de 17 ani, Negin Khpolwak, a devenit prima dirijoare din țară, scrie BBC News. Fata este studentă la Institutul Național de Muzică din Kabul, singura școală cu acest profil din Afganistan, unde băieții și fetele cântă cot la cot la diverse instrumente muzicale. Negin dirijează și concerte în care cântă doar fete, o imagine rară într-un Kabul măcinat de violență.

„Tot ce îmi doresc e să devin o foartă bună concertistă la pian, nu doar pentru Afganistan, ci pentru toată lumea”, spune ea. Negin nu a avut contact cu muzica în copilărie, ca de altfel multe alte fete din țara ei. S-a născut într-o failie săracă din provincia Kunar, o zonă conservatoare, una dintre fortărețele insurgenței talibane din nord-estul Afganistanului. „Fetele din Kunar nu merg la școală și iar familiile nu le dă voie să studieze muzică”, continuă adolescenta. „Așa că a trebuit să merg la Kabul pentru a-mi urma visul. M-a ajutat tatăl meu”.  Când Negin avea nouă ani, acesta a trimis-o într-o casă de copii din capitala Afganistanului pentru a avea șansa la educație. Acolo a ascultat pentru prima oară muzică și a văzut spectacole la tv. Mai târziu, a dat o audiție la institutul de muzică, unde învață de patru ani. Dintre cei 200 de studenți, circa un sfert sunt fete.

Mama fetei a fost bucuroasă că fiica ei va primi o educație, dar nu i-a plăcut ideea de a studia muzică. Și nu a fost singura. „Unchiul meu ne-a zis: ‘Nicio fată din familia noastră nu ar trebui să învețe muzică. E împotriva tradiției’”. La presiunea rudelor, Negin a părăsit institutul timp de șase luni. În cele din urmă, a intervenit tot tatăl ei, care i-a spus unchiului reacționar: „E viața lui Negin. Ar trebui să învețe muzică dacă asta își dorește”. „Așa că m-am întors la institut”, spune adolescenta. Aceasta este o problemă des întâlnită în Afganistan, spune fondatorul și directorul institutului de muzică, Ahmad Sarmast. „Un copil este înscris cu binecuvântarea deplină a părinților, dar un unchi sau o mătușă sau un bunic sau un bătrân din sat începe să pun presiune pe părinți să-și retrage copilul din programul de muzică sau din sistemul educațional”.

Mulți afgani consideră mare parte din muzică ca fiind un păcat. Iar această atitudine conservatoare rezultă adesea și în violență. Anul trecut, de exemplu, unul dintre concertele studenților de la institut a fost organizat în afara campusului și a fost deturnat de un tânăr sinucigaș cu bombă. O persoană din public a murit în urma incidentului, iar Ahmed Sarmast a rămas cu un auz șubred și cu 11 bucăți de șrapnel în cap. Directorul spune că nu îl sperie perspectiva altor asemenea atentate: „Facem parte din această luptă. Ne împotrivim violenței și terorii prin arta și cultura noastră, mai ales prin muzică. Acesta e unul din modurile în care ne putem educa oamenii pentru a trăi în pace și armonie, nu a ne omorî între noi”. Apoi se uită la Negin: „O parte din inspirația mea sunt ea și studenții ca ea, care continuă să vină în ciuda dificultăților”.

În februarie 2013, Negin a fost selectată să reprezinte institutul în Statele Unite, unde a cântat la sarod, un instrument muzical cu corzi folosit mai ales în muzica indiană clasică, în celebrul Carnegie Hall din New York și la Centrul Kennedy din Washington, DC. După ce s-a întors în Kabul, a început să învețe pian și s-a apucat și de dirijat. Când s-a urcat pe scenă pentru prima ei prestație ca dirijor, Negin a început să plângă când a văzut cât de mulți oameni erau în sală. „Vreau ca Afganistanul să fie ca alte țări ale lumii, unde fetele pot ajunge pianiste și dirijoare”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger