Prima fabrică cu 24 de etaje din lume se construiește în China

0

Clădirea nu va fi doar o aplicare a celor mai inovatoare tehnici de construcție, din ce în ce mai mult orientate pe valorificarea spațiului ”în sus” și nu la orizontală, ci, totodată, o fabrică ecologică, cu cerințe reduse de consum și care se va folosi de energii regenerabile.

 

În Nanjing, China, arhitecții construiesc prima fabrică din lume care va ocupa spațiul pe verticală, nu pe orizontală. Clădirea va avea 24 de etaje și va fi gata în anul 2024. Până în prezent, cele mai înalte fabrici din lume nu au depășit opt etaje, astfel că această construcție din China va stabili un record. Activitățile pe care le va adăposti vor fi exclusiv industriale și comerciale. Arhitectul principal al proiectului, Robert Caulfield (firma CK Designworks din Australia), spune că suprafața totală a clădirii va fi de 111.700 metri pătrați, iar baza sa va avea 18.400 de metri pătrați. El estimează că fabrica va utiliza mai puțin de jumătate din necesarul de energie al unei fabrici clasice, convenționale, care să producă bunuri similare celor care vor fi produse la Nanjing.

Astfel, clădirea va conserva energie prin ”capcane” inteligente situate între etaje, care vor ajuta la menținerea nivelului de căldură; se va alimenta cu energie solară pentru consum suplimentar, iar apa menajeră va fi reutilizată pentru răcire, în sezonul cald, înainte de a fi direcționată către un lac din apropiere. Deși încă nu se știe sigur ce se va produce în clădire, la etajele cu scop industrial, tehnologia instalată din construcție ar permite, spre exemplu, producția de electronice sau electrocasnice ori alte bunuri de larg consum pentru populație.

 

Sursa: New Scientist

Foto: CK Designworks


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger