Prima etapă a programului “Adoptă o casă la Roșia Montană” s-a încheiat

27

Asociaţiile Alburnus Maior și ARA anunţă încheierea primului stagiu de voluntariat desfăşurat în cadrul programului Adoptă o Casă la Roşia Montană, cu ajutorul Service Civil International Romania.

 

Re-rostuirea cu mortar de var a zidăriei de piatră la biserica unitariană (lucrare începută în timpul Şcolii de vară ARA, 2011)

 

Între 3 şi 16 august, 17 voluntari din 10 ţări europene au participat la lucrările de conservare şi restaurare a unor clădiri istorice din Roşia Montană, aflate în curs sau iniţiate cu acest prilej – re-rostuirea cu mortar de var a zidăriei de piatră la biserica unitariană (lucrare începută în timpul Şcolii de vară ARA, 2011); zidirea fundaţiei pentru anexa casei parohiale unitariene; degajarea dărâmăturii şi pregătirea pentru rezidire a peretelui prăbuşit al pivniţei casei din Ţarina, nr. 1248.

Implicarea participanţilor în lucrările de conservare şi restaurare – dar şi în viaţa comunităţii – a fost intensă şi a dat rezultate excelente, atât în ceea ce priveşte protejarea clădirilor la care s-au desfăşurat lucrările, cât şi în privinţa relaţiilor stabilite cu oamenii din Roşia Montană şi cu echipa de organizare, susțin inițiatorii programului.

Voluntarii care au participat la acest stagiu au sosit din Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Polonia, România şi Spania.

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un pas important în salvarea și conservarea patrimoniului construit din zonă pe fondul deteriorării unor case și monumente istorice din lipsa finanțărilor necesare sau a dezinteresului statului român. Puntea de legătură între proprietarii de case cu valoare istorică de la Roșia Montană și toți acei care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea lor o reprezintă pagina web www.adoptaocasa.ro.

 

Degajarea de dărâmături a curţii casei din Ţarina

 

Degajarea dărâmăturii şi pregătirea pentru rezidire a peretelui prăbuşit al pivniţei casei din Ţarina

 

Lucrări de degajarea dărâmăturilor din curtea casei din Ţarina

 

Zidirea fundaţiei pentru anexa casei parohiale unitariene


27 de comentarii

  1. Da da, au facut si ei niste treaba la niste case si tare ii mai ridicam in slavi. Sa fim seriosi ca ei castiga de trei ori mai mult pentru actiunile asteea atent promovate

    • Mda, asa e, nu mai face nimeni voluntariat cu adevarat in zilele noastre…
      Numa’ Goldu’ face toate alea din generozitate, fara sa astepte nimic in schimb, decat eventual posibilitatea sa ne deie noua niste miliarde de dolari fara ca noi sa facem nimic…

      • nu cred ca a zis nimeni ca cei de la RMGC o fac din generozitate, evident ca si ei castiga din proiectul lor, dar castigam si noi peste jumatate din profituri la bugetul de stat si castigam patrimoniul reabilitat, mizeria lasata de stat curatata si cateva mii de locuri de munca intr-o zona cu somaj enorm

        • Acestea sunt doar afirmațiile tale, care copiază întocmai propaganda celor de la RMGC.

          Academia Română sau Academia de Studii Economice au exprimat în mai multe rânduri că beneficiile proiectului propus de RMGC sunt minore în raport cu distrugerile pe care acesta le presupune.

          • cateva miliarde de dolari la bugetul de stat plus cateva miliarde in economie si cateva mii de locuri de munca nu e un beneficiu minor, oricum ai lua-o, iar lucrarile de reabilitare a patrimoniului si de reecologizare a mediului nu inseamna distrugere, ba din contra, inseamna reconstructie

          • Privitor la beneficii, uite ce concluzionează un material al celor de la ASE:

            „Proiectul minier Roşia Montană este nefezabil, imoral şi trenează de prea mult timp, blocând alte iniţiative economice în zonă. Pentru 216 locuri de muncă în medie pe an şi câteva zeci de milioane de dolari pe an, nu merită să distrugem durabil zona.”

          • eu cred ca nici nu citesti ce dai. “material al celor de la ASE”? sunt 2 profesori de cibernetica. care ignora totul doar ca sa ajunga la rezultatul dorit. exact acelasi lucru il faci si tu.

          • Pentru că Sorin e prea ocupat cu scrisul pro-RMGC și nu are timp să citească materiale despre proiect, ci numai să se uite la autori ca să știe cum să-i atace, îi dedic prima pagină al următorului studiu din 2010, asumat de mai mulți profesori ai ASE, în frunte cu rectorul instituției. Celorlați cititori le recomand să parcurgă și următoarele pagini:
            http://luptapentrurosiamontana.files.wordpress.com/2011/02/raportrosia-ase-2010.pdf
            După 30 de pagini de date și argumente, cu numeroase trimiteri bibliografice la documentele RMGC, concluzia studiului este:

            „Având în vedere cele prezentate mai sus, cerem Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României:
            – să oprească acest Proiect, indiferent de consecinţe, deoarece nu este în interesul statului român

            Ca de obicei, Sorin și colegii săi vor răspunde că orice studiu care concluzionează că proiectul RMGC este deosebit de păgubos pentru statul român nu ține seama de investiții, taxe, redevență, cota din acțiunile RMGC aparținând statului. Tocmai de aceea invit pe oricine să citească acest material și să-l compare cu publicitatea RMGC.

          • daca chiar ai fi citit acel “studiu” (e foarte mult spus studiu) ai fi vazut ca, dintr-o lovitura in tastatura, au “eliminat” complet atat taxele si impozitele, cat si dividendele pe care statul le ia prin participatie, fara absolut niciun motiv. de ce au facut asta? de asemenea, in acest “studiu” dansii nu reusesc sa isi explice cum de beneficiile pentru tara noastra au crescut de la inceputul anilor 2000 pana acum, desi pretul aurului a crescut de la 350 de dolari pe uncie pana la cam 1700 cat este acum. cum au putut sa omita acest lucru intr-un “studiu” serios? Asa ca iti recomand sa il citesti chiar tu.

          • După cum anticipam mai sus, ca de obicei, Sorin a răspuns că orice studiu care concluzionează că proiectul RMGC este deosebit de păgubos pentru statul român nu ține seama de investiții, taxe, redevență, cota din acțiunile RMGC aparținând statului.

            Revin cu invitația adresată celorlalți cititori să citească materialul profesorilor de la Academia de Studii Economice, să-l compare cu publicitatea RMGC și să-și formeze propria opinie.

          • pai daca asta se intampla in asa-zisul “studiu”! si pe langa ca ignora beneficiile astea ca sa le dea rezultatul, ignora pana si cresterea pretului aurului care a crescut constant de 10 ani. cum de nu vezi asta? chiar asa de spalat pe creier esti? ei considera pretul aurului de 350 de dolari pe uncie, nu mai e atat de foarte mult timp!

          • Ce ai zice dacă cititorii acestor comentarii ar parcurge chiar ei acel studiu? Te deranjează că ar putea citi mai detaliat multe dintre problemele majore ale proiectului RMGC?

            Tu ce i-ai îndemna? Să citească un material al celor de la ASE sau să închidă calculatorul, să deschidă televizorul și să privească o reclamă RMGC?

          • eu te indemn in primul rand pe tine sa citesti “studiul” ala si sa gasesti explicatia pentru care ignora cresterea pretului aurului de acum multi ani si pana in prezent. apoi sa gasesti explicatia pentru care ignora beneficiile pt stat. oare fac asta doar ca sa le dea “rezultatul” dorit? si o intrebare si mai buna, tu de ce ignori lucrurile astea, care sunt evidente?

          • Îmi cer scuze – am uitat că ești atât de ocupat să lauzi proiectul RMGC încât nu ai vreme să te uiți peste vreo 30 de pagini de argumente.

            Îmi repar greșeala: citește, te rog, la paginile 11 și 12 ce preț pentru aur se ia în calcul.

            Iar cât de evidente sunt beneficiile proiectului, eu aș fi de părere să judece singuri cei care citesc studiul grupului de profesori de la ASE. Alături de orice document sau studiu plătit de RMGC pe care vrei să le recomanzi tu, ca să fie informați din ambele părți.

    • Sorin, în multe comentarii pe care le-ai scris deplângi soarta monumentelor istorice din Roșia Montană. Aici, în schimb, respingi o acțiune concretă prin care s-au restaurat parțial o serie dintre acestea.

      De unde această schimbare de atitudine? Te-ai răzgândit, crezi acum că monumentele istorice din Roșia Montană nu mai trebuie să fie refăcute?

      • pentru ca mi se pare o ipocrizie sa spui ca militezi pentru restaurarea monumentelor istorice si sa te opui unui proiect prin care s-ar restaura intreg centrul istoric si galeriile romane. e atat de simplu. si in plus, pare o noua actiune facuta exclusiv pentru donatii

        • ARA nu se opune unui proiect „prin care s-ar restaura intreg centrul istoric si galeriile romane”, ci proiectului RMGC care presupune dinamitarea a 80% din galeriile vechi, inclusiv de pe vremea romanilor precum și distrugerea unora dintre casele monument istoric.

          De altfel, RMGC și-a început deja opera de distrugere – vezi casa 393, cea mai veche din comună, în picioare când a fost cumpărată de RMGC și din care a mai rămas acum doar fundația.

          • prin opozitia fata de proiectul celor de la RMGC, tocmai restaurarii de care ziceam se impotrivesc. Restaurare care deja a inceput cu galeriile romane, cu case istorice, cu infiintarea unui muzeu.

          • Să înțeleg că a te opune unei exploatări imense în carieră deschisă – cea mai mare din Europa – ce vrea să utilizeze de 13 ori mai multă cianură anual decât totalul folosit în UE, iar asta nu într-un colț uitat de lume, ci tocmai în cea mai veche localitate a României, înseamnă a te opune restaurării? Cum vine asta, care este legătura?

          • legatura e cea mai mare cercetare arheologica facuta vreodata in tara noastra, finantata de catre cei de la RMGC. Adica au scos la iveala istora care fusese ingropata si uitata de nepasarea statului. Legatura este si programul de reabilitare a galeriilor romane si a cladirilor istorice din localitate, tot pe banii RMGC. dar stiai asta. e chiar trist ce faci, sincer

          • De ce a finanțat RMGC cea mai amplă cercetare arheologică din România? Nu cumva ca să le ofere prietenilor de prin guvern scuza necesară pentru a șterge Masivul Cârnic de pe lista monumentelor istorice de importanță națională și universală?

            Asta împotriva concluziilor arheologului care a condus cercetarea și în deplinul dispreț al legii, după cum a confirmat, de altfel, sentința Curții de Apel Brașov, a cărei hotărâre a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție prin respingerea recursului declarat de Ministerul Culturii și de către RMGC.

          • nu inteleg, te deranjeaza ca au finantat cea mai mare cercetare arheologica din tara de pana acum? ai fi preferat ca vestigiile sa ramana pierdute, uitate? e absurd! Iar programul de cercetare a fost considerat un real succes si de catre specialistii din tara si de catre cei din afara, mai documenteaza-te

          • 1. RMGC vrea să dinamiteze masivul Cârnic.

            2. Masivul Cârnic este monument istoric, deci nu poate fi atins decât dacă un studiu arheologic (care să cuprindă tot muntele) concluzionează că acesta nu are valoare, deci poate fi scos de pe lista monumentelor istorice.

            3. RMGC finanțează cercetarea arheologică a unei mici părți din masiv.

            4. Concluziile studiului sunt că în zona cercetată se găsesc vestigii deosebite și că este necesară extinderea cercetării și în celelalte zone.

            5. Fără să țină cont de concluziile studiului, prietenii RMGC de la Ministerul Culturii eliberează certificatul de descărcare arheologică pentru întreg masivul.

            6. Mai multe instanțe, mergând până la Înalta Curte de Casație și Justiție, au anulat certificatul ilegal.

            Acum, pentru ce ar trebui să mulțumim RMGC? Pentru că vrea să dinamiteze Masivul Cârnic?

  2. Pingback: Adoptă o Casă la Roșia Montană, campania 2013 | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger