Prima dovadă ştiinţifică a stării de hipnoză

0

Dacă existenţa unei stări hipnotice a fost până acum o chestiune controversată, un grup de cercetători din Finlanda şi Suedia au descoperit câteva indicii care susţin existenţa unei asemenea stări. Unul dintre elementele-cheie ale cercetării lor a fost privirea persoanelor hipnotizate, care este, după cum arată şi toate reprezentările pop ale acestui fenomen, fixă şi sticloasă.

În timpul experimentelor s-au folosit tehnici de monitorizare a ochiului şi anumiţi stimuli care atrag o mişcare automată a ochiului. Descoperirea a fost că persoanele hipnotizate, care pot fi aduse în această stare chiar şi de un singur cuvânt, reacţionau la aceşti stimuli, însă nu puteau imita reacţiile pacienţilor nehipnotizaţi.

Aceasta este prima dovadă a existenţei unei stări de conştienţă neconfirmată anterior de ştiinţă. Hipnoza are o istorie lungă şi controversată în psihologie şi psihiatrie, însă timp de peste 100 de ani specialiştii au dezbătut dacă avem de-a face cu o stare specifică sau doar cu operarea imaginarului mental într-o stare de conştiinţă normală, dar supusă unor strategii cognitive diferite.

Aici puteţi găsi studiul cercetătorilor, iar aici puteţi urmări o înregistrare video cu un fragment din experiment.

 

Sursa: Medicalxpress

Foto: Hipnotismsecrets.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger