Prima demisie papală în ultimii 600 de ani

1

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia, care va deveni validă la data de 28 februarie. Motivaţia Suveranului Pontif este lipsa “forţelor necesare” pentru a mai conduce Biserica Catolică, din cauza vârstei înaintate. Oficialii Vaticanului au anunţat că, de Paşti, lumea catolică va avea un nou Papă.

 

 

Cardinalul Joseph Ratzinger a devenit Papă în anul 2005, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea. A condus Biserica Catolică timp de opt ani, dar acum, la 85 de ani, spune că este prea bătrân pentru a mai face asta. Gestul său este unic în istoria ultimilor 600 de ani şi a luat prin suprindere presa, autorităţile, guvernele lumii, lumea catolică, dar chiar şi pe unii dintre apropiaţii săi de la Vatican. Demisia papală este o procedură permisă de legile Vaticanului şi care, practic, se află la dispoziţia oricărui deţinător al poziţiei. Singura condiţie ca demisia să fie validă este ca aceasta să fie făcută liber, din proprie voinţă şi să fie transmisă public prin mijloacele corecte – în acest caz, un discurs. Ultimul papă care a demisionat a fost Grigorius al XII-lea, în anul 1415.

Decizia Papei de a demisiona a fost păstrată un secret până în ultimul moment, chiar şi pentru apropiaţi ai acestuia de la Vatican. Oficialii Vaticanului spun că este un act de mare curaj şi hotărâre, chiar dacă vine ca un şoc pentru lumea catolică (şi nu numai). Potrivit fratelui Papei, medicii l-ar fi sfătuit să nu mai plece în călătorii lungi, mai ales nu transatlantice, din motive de sănătate, astfel că Suveranul Pontif se gândea de câteva luni bune la demisie, considerând că, dacă nu mai poate călători, nu îşi mai poate îndeplini misiunea. Prezenţa lui nu este aşteptată la conclavul care îi va alege succesorul; el se va muta la reşedinţa papală de la castelul Gandolfo după părăsirea efectivă a biroului, iar, ulterior, se va retrage la o mănăstire pentru o perioadă de reflecţie şi rugăciune.

 

Detalii din biografia Papei Benedict al XVI-lea puteţi citi aici.

 

Discursul Papei în care îşi anunţă demisia poate fi găsit aici, tradus în limba română.

 

Surse şi foto: BBC, Mediafax


Un comentariu

  1. Pariu ca o face fortat. Probabil s-a aflat ceva serios din trecutul lui. Ca oricum era asociat cu SS… Oricum, urat cu spume, aproape la fel de urat ca “preafericitul” nostru. Nu stiu cum dracu se face ca trimisii lui Dzeu sunt atat de urati, parca-s pusi sa sperie oamenii, nu sa-i atraga spre credinta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger