Prieteniile sunt la fel de importante pentru sănătate ca activitatea fizică şi regimul alimentar

0

Cu cât au mai multe relaţii sociale de la o vârstă timpurie, cu atât oamenii vor avea o sănătate mai bună la începutul şi la finalul vieţii, arată un nou studiu, citat de Science Daily. Cercetarea a fost prima care a asociat definitiv relaţiile sociale cu măsurători concrete ale bunăstării fizice, urmărind parametri precum obezitatea abdominală, inflamarea şi hipertensiunea arterială, care pot afecta sănătatea pe termen lung, cauzând afecţiuni cardiace, atacuri cerebrale sau cancer.

“Pornind de la aceste rezultate, e important să-i încurajăm pe adolescenţi şi pe adulţii tineri să-şi construiască relaţii sociale cuprinzătoare şi abilităţi sociale de a interacţiona cu alţii, aşa cum îi încurajăm să mănânce sănătos şi să fie activi fizic”, spune Kathleen Mullan Harris, de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, instituţia unde s-a realizat studiul.

Acesta are la bază o cercetare anterioară care a arătat că adulţii în vârstă trăiesc mai mult dacă au mai multe relaţii sociale şi oferă informaţii noi privind mecanismele biologice ce prelungesc viaţa, arătând şi modul în care relaţiile social reduc riscurile asupra sănătăţii în fiecare stadiu al vieţii. Echipa de cercetare a observat că dimensiunea reţelei sociale pe care şi-o construieşte o persoană este importantă pentru sănătatea ei la începutul şi la finalul vieţii sale adulte.

În adolescenţă, arată studiul, izolarea socială creşte riscul inflamării în aceeaşi măsură ca lipsa de activitate fizică, în timp ce integrarea socială protejează organismul în faţa obezităţii abdominale. La bătrâneţe, izolarea socială s-a dovedit mai dăunătoare decât diabetul în dezvoltarea şi controlul asupra hipertensiunii arteriale. La mijlocul vieţii adulte, nu numărul relaţiilor sociale sunt cele care contează, ci sprijinul pe care acestea îl generează, mai exact calitatea lor.

Cercetătorii s-au bazat pe date înregistrate în patru sondaje naţionale din SUA care, împreună, acoperă durata vieţii din adolescenţă până la bătrâneţe. Au analizat trei dimensiuni ale relaţiilor sociale: integrarea socială, sprijinul social şi izolarea socială, apoi au studiat cum sunt asociate relaţiile sociale ale unui individ cu patru indicatori cheie ai riscului de mortalitate: tensiunea arterială, circumferinţa taliei, indicele de masă corporală şi nivelurile unei proteine ce indică gradul de inflamare.

“Am analizat corelaţia dintre relaţii sociale, factori comportamentali şi disfuncţii psihologice care, de-a lungul timpului, conduce la bolile cronice ale bătrâneţii, dintre care cancerul iese în evidenţă”, a spus Yang Claire Yang, o altă membră a echipei de cercetare. “Analiza noastră arată cât se poate de clar că medicii, clinicienii şi alte cadre medicale ar trebui să-şi dubleze eforturile de a-i face pe oameni să înţeleagă cât de importante sunt relaţiile sociale puternice de-a lungul întregii noastre vieţi”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger