Prezervativele nu previn sarcinile nedorite şi bolile cu transmitere sexuală dacă nu sunt folosite corect. Un studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific Sexual Health arată că, din păcate, folosirea incorectă a prezervativelor este foarte răspândită.
Câteva dintre cele mai frecvente greşeli sunt rularea parţială a prezervativului sau folosirea lui într-un anumit moment al actului sexual (asta nu previne riscurile, din moment ce schimbul de fluide are loc pe toată durata actului sexual, nu doar în timpul ejaculării), scoaterea lui înainte de finalizare, faptul că nu se lasă spaţiu în vârful lui pentru depozitarea spermei sau neinspectarea lui în căutare de avarii. Aceste greşeli pot duce la ruperea prezervativului sau la scurgeri de spermă, şi asta pentru că, spun autorii studiului, conduşi de un cercetător de la Universitatea din Indiana, utilizatorii “subestimează cât de complicată este folosirea prezervativului”.
Dacă sunt folosite corect, prezervativele pot preveni sarcina cu o rată de succes de 98%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, însă procentul sarcinilor nedorite în ciuda folosirii lor este de 15%. Cercetătorii au analizat studii privind greşelile asociate utilizării prezervativelor pe o durată de 16 ani. Au găsit 50 de studii din 14 ţări, mare parte din ele provenind din ţări occidentale precum SUA sau Marea Britanie, care au implicat diverse categorii de participanţi, de la indivizi căsătoriţi, la angajaţi din industria sexului sau studenţi. Pe lângă greşelile amintite mai sus, altele sunt rularea prezervativului înainte de plasarea lui pe penis, folosirea unor lubrifianţi inadecvaţi (de exemplu, cei pe bază de ulei degradează prezervativele din latex) sau depozitarea necorespunzătoare.
Sursa: Livescience
Foto: Flickr/david drexler