Prezervativele nu au ucis selecţia naturală

0

Mulţi oameni cred că omenirea a învins evoluţia, că dacă, mai demult, inadaptaţii mureau în timp ce adaptaţii supravieţuiau şi îşi propagau genele mai departe, astăzi, medicina modernă îi vindecă pe cei mai nesănătoşi membri ai societăţii iar răspândirea contracepţiei face ca oamenii “vrednici” să ăibă mai puţini copii, scrie Vocativ.com. În alte cuvinte, mulţi cred că profilacticele moderne au blocat selecţia naturală. Un studiu recent arată însă că evoluţia darwinistă e bine-mersi.

 

 

Cercetătorii au analizat 10.000 de linii genealogice, mergând până în anii 1700. Au observat că între 4% şi 18% dintre variaţiile dintre indivizi încă se datorează geneticii chiar şi în vremurile moderne. Omenirea, arată studiul, ar fi evoluat aproape în acelaşi ritm în ultimele trei secole. “Am arătat că există un mare potenţial pentru o populaţie care a trecut printr-o tranziţie demografică menită să răspundă selecţiei, în ciuda unor afirmaţii cum că adaptările culturale umane, inclusiv progresul medical, ar fi stopat selecţia naturală […] sau că fertilitatea este influenţată cultural până la un nivel în care condiţia fizică bună nu ar mai avea baze ereditare”.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu însă cu siguranţă de ce medicina şi metodele de contracepţie moderne nu au înfrânat evoluţia. Una dintre teorii este că societăţile moderne au parte de mai multe libertăţi individuale, iar asta le permite oamenilor să se căsătorească cu cine vor. Este posibil ca asta să influenţeze genele într-un mod care favorizează evoluţia, compensând pentru pierderile selecţiei naturale în faţa asistenţei prenatale şi a prezervativelor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger