Prețurile la alimente îi amenință cu coasa pe săracii lumii

0

Banca Mondială spune că prețurile la alimente au atins un prag periculos și au împins încă 44 de milioane de oameni înspre sărăcie din luna iunie încoace. Potrivit ultimei ediții a raportului Food Price Watch, prețurile au crescut cu 15% în ultimele patru luni, în în intervalul octombrie 2010 și ianuarie anul acesta. Acest fenomen este resimțit în mod disproporționat de către cei săraci, care cheltuiesc peste jumătate din venituri pe mâncare.

Banca Mondială i-a îndemnat pe miniștrii de finanțe și pe bancherii centrali reuniți în cadrul întâlnirii G20 care va avea loc săptămâna aceasta să abordeze această problemă. „Prețurile globale la alimente încep să atingă praguri periculoase și amenință zeci de milioane de oameni săraci din întreaga lume”, s-a pronunțat președintele instituției, Robert Zoellick, citat de BBC News. Acesta a mai spus că prețurile la alimente au fost un factor declanșator al neliniștilor din Orientul Mijlociu, deși nu au constituit cauza principală.

Creșterea rapidă a prețurilor în 2008 a declanșat revolte în mai multe țări. La momentul respectiv, Banca Mondială estima un număr de 125 de milioane de oameni care trăiau în sărăcie lucie. Instituția spune că prețurile nu au atins încă nivelul de atunci, mai au 3 procente până acolo, însă sunt cu 27% mai ridicate decât cu un an în urmă. Un raport separat prezentat de Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU susține că prețurile globale la alimente au atins cifre record în luna ianuarie.

Foto: Reuters

Citiți și:

Tunisia și Egiptul ar fi primele țări afectate de o criză alimentară globală. România se află în topul 20 al vulnerabilității

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger