Prețul pentru energie verde: Biocombustibilii afectează calitatea aerului

0

Combaterea schimbărilor climatice prin producția de biocombustibili ar înrăutăți, de fapt, poluarea aerului și ar cauza 1.400 de decese premature în Europa până în 2020, arată un nou studiu al unei universități britanice.

 

biofuels

Raportul arată că arborii crescuți pentru producerea de biocombustibil, văzuți ca o variantă mai curată de generare de energie spre deosebire de petrol și cărbune, eliberează o substanță chimică în aer care, combinată cu alți poluanți, ar duce la diminuarea recoltelor agricole.

“Producerea de biocombustibili este considerată un lucru bun pentru că reduce cantitatea de dioxid de carbon din aer”, spune Nick Hewitt, care a lucrat la acest studiu împreună cu alți colegi de la Universitatea din Lancaster. “Ce spunem noi este că e foarte bine, dar biocombustibili pot avea și efecte negative asupra aerului”, a adăugat acesta.

Studiul a analizat impactul unei scheme a Uniunii Europene de a încetini schimbările climatice prin producerea de biocombustibili. Hewitt a declarat pentru Reuters că biocombustibilii ar avea același efect asupra aerului oriunde s-ar produce în cantități mari și unde există probleme de poluare a aerului, inclusiv în Statele Unite și China.

Plopul, salcia și eucaliptul, folosiți tot mai mult ca surse de energie curată, emit cantități mari de izopren pe măsură ce cresc. Această chimicală formează ozon toxic când se combină cu alți poluanți în lumina soarelui.

“Producția de biocombustibili la scară largă în Europa ar avea efecte semnificative asupra mortalității și recoltelor”, spune cercetătorul, adăugând că acesta este primul studiu care analizează biocombustibilii din perspectiva poluării aerului. Anterior, mai multe studii au arătat efectele dăunătoare ale biocombustibililor din punct de vedere al schimbării destinației terenurilor agricole și înfometarea populațiilor care au ca unică sursă de venit agricultura. Drept urmare, mai multe organizații ecologiste cer limitarea producției de biocombustibili pe care îi numesc agrocombustibili.

Raportul britanic estimează că ozonul emis pentru atingerea obiectivelor UE de producere de biocombustibili până în 2020 ar cauza aproximativ 1.400 de decese premature, costând societatea 7,1 miliarde de dolari. De asemenea, planurile europene ar reduce valoarea anuală a producției de grâu și porumb cu 1,5 miliarde de dolari întrucât ozonul dăunează recoltelor.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger