Zeci de muncitori nepalezi au murit în ultimele săptămâni în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială de Fotbal, ce va avea loc în 2022, în Qatar. Alte mii de oameni continuă însă să muncească în condiții teribile, pe care Organizația Mondială a Muncii le consideră ”sclavie modernă”, arată o investigație amplă, publicată azi de The Guardian.
Imagine cu bucătăria unde mănâncă muncitorii nepalezi, din video-reportajul realizat de The Guardian.
Potrivit unor documente de la ambasada nepaleză din Doha, capitala statului Qatar, cel puțin 44 de muncitori au murit în decurs de două luni, mai bine de jumătate în urma unor atacuri cardiace sau a unor accidente de muncă. Investigația ziarului britanic scoate la iveală adevăruri indigeste despre condițiile în care mii de nepalezi sunt forțați să muncească pe șantierele care pregătesc Cupa Mondială, ce va avea loc în această țară, peste nouă ani: unii muncitori susțin că nu și-au primit banii de luni bune, metodă prin care angajatorii se asigură că aceștia nu fug de pe șantier; unora dintre nepalezi li se confiscă pașapoartele și li se refuză acordarea actelor de identitate; unii muncitori spun că li se refuză dreptul de a bea apă la liber, în condițiile în care lucrează la temperaturi deșertice; circa 30 de nepalezi au cerut ajutorul ambasadei pentru a scăpa de regimul sclaviei, la care sunt supuși.
”În ansamblu, una dintre cele mai bogate națiuni ale lumii o exploatează pe una dintre cele mai sărace națiuni, pentru a pregăti cel mai popular turneu sportiv al lumii,” scrie The Guardian, prezentând poveștile cutremurătoare ale unora dintre nepalezii proveniți din sate extrem de sărace și forțați să muncească pentru construirea orașului Lusail, care va fi ridicat de la zero pentru a găzdui Cupa Mondială. Proiectul valorează 45 de miliarde de dolari și va cuprinde, printre altele, un stadion cu capacitate de 90.000 de locuri. Până în 2022, Qatarul estimează că va angaja 1,5 milioane de oameni pentru a construi alte stadioane, drumuri, porturi și hoteluri necesare organizării Cupei. Valoarea totală a investițiilor de infrastructură pentru acest campionat se ridică, potrivit estimărilor, la peste 100 de miliarde de dolari.
Macheta unui stadion de fotbal propus pentru Cupa Mondială din 2022. Sursa: Home-Design
”Munceam pe burta goală 24 de ore; 12 ore de muncă, după care niciun fel de mâncare,” povestește pentru ziarul britanic un muncitor nepalez de 27 de ani. ”Atunci când m-am plâns, directorul m-a agresat, m-a dat afară din șantierul unde și locuiam, refuzând să mă plătească. Am fost nevoit să cerșesc mâncare de la alți muncitori.” Ceea ce descrie acest muncitor, conjugat cu numeroase alte mărturii, construiește imaginea sclaviei moderne: muncitori care s-au împrumutat pentru a-i plăti pe agenții de recrutare care să le găsească de lucru; obligația de a-și plăti datoriile (cu dobânzi de circa 36%); neplata salariilor; confiscarea documentelor; împiedicarea muncitorilor de la părăsirea locului de muncă. Totodată, statul Qatar are prevăzute o lege specială, așa-numita kafala, care interzice muncitorilor să-și părăsească serviciul fără permisiunea companiei-sponsor.
În fața acuzațiilor de sclavie, compania susține că respectă drepturile omului și normele în vigoare, promițând că va folosi investigația de la The Guardian pentru a lua măsurile necesare. În același timp, Umesh Upadhyaya, secretarul general al Federației Generale a Sindicatelor Nepaleze, punctează: ”Toată lumea discută despre efectele căldurii extreme din Qatar asupra a câteva sute de fotbaliști. Însă ignoră cu desăvârșire caznele, sângele și sudoarea a mii de muncitori imigranți, care construiesc stadioanele Cupei Mondiale în schimburi de opt ori mai lungi decât durata unui meci de fotbal.”
Puteți citi integral investigația pe The Guardian.