Prețul ipocriziei: cît de periculos e să spui că placi pe cineva pe care nu-l placi

0

Ni se întîmplă să cedăm presiunii sociale și să ne arătăm încîntați de o persoană pe care o disprețuim sau pe care pur și simplu nu o placem. Ce se poate întîmpla cînd facem asta, dincolo de minciuna în sine?

 

În Journal of Experimental Psychology: Animal Behavior Processes a apărut un studiu care explică unde duce ipocrizia.

Unor subiecți li s-a cerut să declare că le place un anumit lucru, indiferent de sentimentele lor reale. Metoda folosită a implicat etichete și imagini. Imaginile și etichetele care fuseseră declarate plăcute de subiecți au devenit și mai plăcute – cu 17% – pentru ei după un timp, în vreme ce grupului de control, cei care au fost lăsați să spună că nu le place ceva dacă nu le plăcea, nu li s-au schimbat preferințele.

Dacă declarăm, în mod repetat, că ne simțim apropiați de cineva, că ne e drag, deși în realitate nu simțim nimic sau simțim ceva negativ pentru acea persoană, după un timp mecanismele de apărare ale minții noastre găsesc metode să susțină afirmația inițială; practic, ne servesc motive și aspecte pozitive ale persoanei în cauză.

Cei care lucrează în relațiile cu publicul cunosc acest mecanism și pentru că sunt nevoiți să placă pe toată lumea, încearcă de la început să se concentreze pe părțile bune ale celuilalt și se declară fără grijă admiratori ai acestora, mai ales dacă sunt potențiali parteneri importanți, știind că minciuna va fi reparată în timp.  Și funcționează, riscul e însă să-ți mutilezi personalitatea.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger