Prețul ascuns al aurului: otrăvirea cu mercur. Comunitățile miniere din Africa, grav afectate

0

Comunitățile miniere din Africa trăiesc și lucrează în condiții pline de pericole. În cazul utilizării mercurului în procesul de extracție, intoxicarea e unul dintre ele, arată un articol recent din The Ecologist, care analizează întâlnirea reprezentanților ai 120 de guverne din întreaga lume la Nairobi (Kenya), reuniți în negocieri pentru adoptarea unui tratat internațional în privința utilizării mercurului.

 

Creșterea prețului aurului a declanșat peste tot în lume o nouă goană după exploatarea acestui metal prețios. Însă multe exploatări sunt ilegale ori se folosesc de muncitori fără forme legale, neprotejați în fața pericolelor. Mai mult, exploatarea iresponsabilă lasă urme adânci asupra mediului. Efectele devastatoare și de lungă durată ale intoxicației cu mercur nu sunt niciodată explicate sau prezentate celor care încearcă să își câștige existența prin mineritul aurifer. În spațiul european, spune The Ecologist, lucrurile au fost clarificate – până și vânzarea termometrelor cu mercur a fost interzisă, dar în Africa viața și sănătatea oamenilor par să conteze mai puțin. Muncitorii de aici lucrează în condiții de risc, mai ales în exploatările de mici dimensiuni, unde mercurul este intens utilizat pentru extracție.

Metoda este ieftină și rapidă, au motivat mereu companiile miniere. Mercurul, atașându-se de metalul prețios, face mai ușoară separarea acestuia de pietre, sedimente și alte materiale cu care este extras. Dar cam tot mercurul folosit ajunge, apoi, în mediu – în ape, în special, ducând la un risc major de contaminare extins pe arii foarte largi. Odată apa contaminată, peștii, flora și, inevitabil, oamenii au de suferit. ”Suntem foarte vulnerabili”, a spus Abiola Olanipekun, director în cadrul Ministerului Mediului din Nigeria, o țară unde goana după aur a crescut simțitor în ultima perioadă. ”Africa are nevoie de alternative la mercur, ca oamenii și mediul să nu mai fie în pericol”, a subliniat acesta.

Declarațiile sale vin în contextul reunirii reprezentanților a 120 de țări la Nairobi, pentru negocierea unui tratat la nivel mondial asupra utilizării mercurului. Discuțiile au început în această săptămână și scopul lor este de a ajunge la o rezoluție care să ajute la reducerea rezervelor de mercur de pe piețe, reducerea cererii de mercur pentru produse, proceduri și schimburi internaționale comerciale, reducerea emisiilor de mercur în atmosferă și refacerea siturilor contaminate. Se așteaptă ca tratatul să fie adoptat în 2013, iar textul de bază este deja redactat. Procesul de implementare, însă, ar putea ridica serioase probleme, dat fiind că Africa este o destinație ”preferată” de cei care se ocupă cu deșeuri electronice, becuri sau diverse produse care conțin mercur, precum și o zonă în care exploatările miniere de mici dimensiuni, cu investiții reduse, se bazează exclusiv pe utilizarea mercurului.

 

Sursa: The Ecologist

Foto: Conservation.CA

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger