Un recent studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society arată că, uneori, delfinii întâmpină aceleași probleme ca și oamenii, dacă înoată prea repede de la mare adâncime înspre suprafață. Amețeala dată de trecerea de la un nivel de presiune la altul este ceva la care ei s-au adaptat, fără îndoială, dar tot le pune probleme, din când în când.
Oamenii de știință au studiat mai mulți delfini ajunși pe plajele Cape Cod din SUA și au observat indicii fiziologice care i-au condus la concluzia că delfinii pot suferi de amețeala adâncurilor. Pentru a o evita, mai ales după ce se hrănesc în ape mai adânci, ei fac salturi și scufundări lungi și superficiale, care să îi ajute la decompresie. În cazul oamenilor, este cunoscut faptul că respirația, prin echipamentele speciale, la nivele diferite de presiune, duce la absorbția unui grad mai mare de nitrogen în sânge, nitrogen care ”iese” odată ce scufundătorul își începe ascensiunea. Dacă aceasta este prea rapidă, nitrogenul dizolvat în sânge și țesuturi formează mici bule în corp și cauzează starea de rău dată de decompresie.
Biologii credeau că, în general, mamifere marine nu au probleme cu presiunea și cu starea de rău cauzată de fenomenul de decompresie, atunci când urcă de la mare adâncime spre ape de suprafață. Balenele, delfinii, focile – toate sunt adaptate încercărilor cauzate de presiune. Ele reușesc să își încetinească bătăile inimii, să restrângă micile încăperi ale plămânilor pline cu aer și să direcționeze circulația sângelui înspre organe esențiale – creierul, spre exemplu – pentru a conserva oxigenul și a limita formarea bulelor de nitrogen în sânge. Însă, după ultimele studii, oamenii de știință spun că ”era naiv” să credem că animalele marine obișnuite cu scufundările nu se luptă și ele cu aceste legi ale chimiei. ”Chiar și ele trebuie să scape, cumva, de gazul acumulat în țesuturile lor, altfel riscă să dezvolte amețeala”, spune expertul veterinar Michael Moore de la Woods Hole Oceanographic Institute din SUA.
În cazul delfinilor, spune el, dacă aceștia urcă prea rapid din adâncime, atunci ei iau ”o dușcă” de aer și se lasă să cadă înapoi, exact ca și un om care se inspiră profund și revine în ascensiune, când urcă spre suprafață. Însă, în cazul delfinilor care ajung, din păcate, să eșueze pe plaje, acest lucru nu mai este posibil, astfel că bulele de gaz rămân în corpul lor și le provoacă o stare de rău. Odată repuși înapoi în apă, ei își revin. Studiul publicat este primul care confirmă o mai veche ipoteză a oamenilor de știință, conform căreia și animalele pot suferi de probleme cauzate de presiunea adâncurilor.
Sursa: BBC Nature