Președintele ecuadorian a lansat campania ”Mâna murdară a companiei Chevron”

19

Între 1964 și 1990, compania Texaco a extras petrol din pădurile amazoniene din Ecuador, timp în care a deversat în zonă circa 18,5 miliarde de galoane de deșeuri toxice. În 2011, o curte de justiție ecuadoriană, a decis că Chevron, care a cumpărase Texaco în 2001, trebuie să plătească despăgubiri de 19 miliarde de dolari. În timp ce compania Chevron încearcă de doi ani să conteste decizia judecătorească, iar Statele Unite ar fi refuzat de curând să acorde vize unei delegații ecuadoriene care să prezinte cazul la o adunare a Națiunilor Unite din New York, președintele Rafael Correa a lansat campania ”Mâna murdară a companiei Chevron.”

 

rafael-correa

 

Correa a mers într-una din zonele grav afectate de poluare în urma deversărilor toxice și și-a scufundat mâna într-o baltă de petrol rămasă deschisă, invitând apoi presa să-l fotografieze. ”Ceea ce a făcut Chevron este de neiertat,” a declarat președintele ecuadorian, precizând că această deversare ”este cel mai mare dezastru ecologic din istoria planetei. Respectiv, de 85 de ori mai grav decât deversarea din Golful Mexic, cauzată de British Petroleum, și de 18 ori mai gravă decât deversarea din Alaska, provocată de Exxon Valdez.”

Cu toate acestea, potrivit ultimelor demersuri juridice, compania Chevron pare să fie pe punctul de a câștiga bătălia cu ecuadorienii, printre care și 30.000 de indigeni direct afectați de acest dezastru ecologic. Conform ABC News, Chevron a apelat la numeroase curți judecătorești de pe trei continente, în încercarea de a căpăta un verdict favorabil în procesul care durează de două decenii. În cele din urmă, o comisie internațională de arbitrare formată din trei judecători, a decis la Haga că un anume acord semnat în 1995 de Texaco Corp., cumpărat ulterior de Chevron, scutește compania petrolieră de orice responsabilitate financiară. Totodată, consilierul general al Chevron susține că acuzațiile aduse de guvernul ecuadorian sunt frauduloase și ”că, înainte de toate, nu ar fi trebuit înaintate”.

În același timp, Ricardo Patino, ministrul de externe al Ecuadorului, a postat pe Twitter un mesaj de nemulțumire, susținând că ”Chevron își continuă campania mincinoasă,” afirmând că tribunalul din Haga ar fi absolvit compania de responsabilitate. Potrivit acestuia, singurul aspect rămas deschis în urma procesului de la Haga ar viza decizia judecătorească din 2011 și încadrarea acesteia la faptele cauzatoare de vătămare la nivel individual. Totodată, președintele Rafael Correa speră ca prin campania sa, ”Mâna murdară a lui Chevron,” să atragă atenția la nivel internațional asupra a ceea ce el numește o uriașă nedreptate.

Sursa: ABC News, RT.com

Foto: Reuters/Guillermo Granja


19 comentarii

  1. Adapto Ad Vitam via Facebook on

    si ne mai intreaba lumea de ce protestam in cazul Rosia Montana… Si ecudorienii au avut cu Texaco un contract “bine scris” care a fost votat de politicienii lor pt ca era de interes national. Acum, cu acest dezastru ecologic, chiar a devenit de interes national…

    • Nu este capitalism, se numeste CORPORATISM, in care corporatiile au in buzunar politicienii.

      Cand o corporatie vrea sa faca o gaura in centrul capitalei, politicienii sunt insarcinati sa gaseasca motive pentru prostime. Motive bune care arata toate avantajele… etc. etc. Iar cei care au argumente impotriva sunt matginalizati, discreditati, li se sapa in trecut si sunt exagerate episoadele din tinerete. Daca nu au, li se inventeaza ceva, ca doar tot corporatiile au si presa in buzunar.

      Asta NU e capitalism. Este mafia capitalismului ajunsa la putere.
      Ar mai fi de spus, dar lumea nu e pregatita. E spalata pe creier si are pasiuni politice care impiedica o viziune clara si obiectiva asupra situatiei.
      Mai e si “corectituninea politica” care limiteaza enorm o intelegere, cat de cat, a realitatii.

  2. Pingback: Președintele ecuadorian a lansat campania “Mâna murdară a companiei Chevron”

  3. Αλέξανδρος Γαβριήλ via Facebook on

    nu va scapa fara sa plateasca ,dar dezastru s-a facut…sunt multe asemenea companii care favorizeaza cresterea incalzirii globale,s-a discutat aspectul in China si America dar nu s-a recurs la fapte desi au promis ca vor intra in remisie..

    • Fara a lua partea cuiva, trebuie constientizat ca asta e rezultatul unor exploatari facute intre 1964 si 1990 cu alte tehnologii, de catre alta companie, anume Texaco. Numele Chevron a intrat in scena pentru ca este actualul proprietar al Texaco, insa nu ei au facut exploatarile, iar tehnologia folosita azi e alta.

      • nu conteaza tehnologia de atunci. normele de mediu erau stricte. gropile de depozitare pt apa reziduala, trebuiau sa aibe membrana pt a preveni scurgerile in sol. Chvron nu a facut asta. dupa exploatare trebuiau injectate reziduurile in zacamant. chevron nu a facut asta. are nici o scuza.

  4. Daniel Kiss via Facebook on

    Normal, pe Chevron i-a interesat petrolul, nu ce ramâne in urma lor, toate companiile mari vor profit maxim cu investitii minime…..la fel va fi si la Rosia Montana….dupa ce au luat tot, vor pleca si vor lasa in urma lor dezastru si nu se va mai putea face nimic…..mai bine sa plece acum…

  5. Pingback: Președintele ecuadorian a lansat campania “Mâna murdară a companiei Chevron” | Lupul Dacic

  6. Pingback: Presedintele ecuadorian lanseaza campania “Mana murdara a Chevron”

  7. Pingback: NU exploatărilor de la Roșia Montană | Obisnuit.eu

  8. @MIHAI
    Nu iei partea dar ii scuzi. Fuck off … L-a impuscat l-a impuscat dar ala ce cauta in fata glontului. Astia nu se uita dupa ce e corect sau nu ci doar dupa putere si profit …Daca erau companie constienta si facea ceea ce trebuie …. se tinea de cuvant si achita tot ptr ca atunci cand achizitionezi o companie … o iei cu active si pasive nu doar profitul ci si pierderile prietenul meu. Nu incerca sa arunci indoiala in mintea noastra. Poate crezi ca suntem niste ne educati si neinformati. Am vazut exploatari facute de Chevron … se ridica la aceeasi mizerie cu Texaco, uita-te la celelalte exploatari ale lor si vei intelege. Modalitate de lucru … mergem la licitatie si o castigam pentru ca cerem cel mai mic pret ( asta in cazul in care licitatia nu se efectuaza sub un contract secretizat de stat si politicienii corupti sau cand ceilalti competitori sunt doar firme fantoma care pun preturi uriase …. ceea ce nu e neobisnuit ptr romania …. pe asta trebuia sa o vedeti ca eu am vazut-o in romania de mi s-a luat ). Ce inseamna cel mai mic pret ? : Salariile angajatilor, utilajele si ce mai trebe la exploatat. Impozite nu platesc, ca doar in contractul lor e specificat ca e proiect de dezvoltare nationala si interes national, deci … din parti impozit ( scutiti sau foarte mici ), fara taxe vamale cand scot minereurile din tara ( petrolul este resursa naturala considerata minereu ptr cei care zic … bah e vb de petrol nu aur ), iar buget de mediu, protectie, asigurari ale angajatilor sau orice lucru ce trebuie platit e mentinut la minim sau nu e achitat niciodata. Astfel am castigat o licitatie de exploatare in care profitul este de pste 85%. Uita-te la cazuri in care muncitorii s-a umbolnavit din cauza conditiilor precare de munca, compania i-a disponibilizat si nu le-a mai achitat nici salarii compensatorii nici asigurari medicale, nimic. O companie care isi trateaza asa angajatii care ii aduc profit nu mai are rost sa pune intrebari de genul IS IT POLITICALLY CORECT ? pai ce corectitudine cand tu nu ai bun simt ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger