Presedintele contra Cetateanului. Dupa 20 de ani, mineriada inca invrajbeste

53

Pe 13-15 iunie 1990, in Bucuresti curgea sange. „Golanii”, care timp de opt saptamani ocupasera Piata Universitatii cerand decomunizarea Romaniei, erau imprastiati cu brutalitate de mineri sositi la Bucuresti „pentru a apara valorile democratiei”. La doua decenii de la acele evenimente, vinovatii nu au fost nici identificati, nici pedepsiti. Una dintre cele mai violente pagini din istoria recenta a Romaniei continua sa nasca dispute, iar evenimentele, dupa cum puteti vedea in continuare, au parte de interpretari diferite.

Citeam undeva recent ca, pentru un licean oarecare, „mineriada” ar fi de fapt „lupta minerilor pentru o viata mai buna”. Pare greu de crezut, dar pentru multi adolescenti evenimentele de acum doua decenii din Romania par tot atat de indepartate precum… istoria sclavagista.

Din aceasta perspectiva, a readucerii in actualitate a unor evenimente importante, incercam acum sa punem fata in fata doi participanti la evenimentele din 13-15 iunie 1990. Participantii au fost si raman in tabere diferite.

O prima opinie este cea a unui simplu cetatean, acum mama a doi copii, si care a petrecut multe zile in Piata Universitatii crezand sincer ca e nevoie de implicare civica si de indepartarea comunistilor de la putere pentru ca Romania sa aiba un viitor decent si normal. Cealalta opinie apartine presedintelui Romaniei de la acea data, Ion Iliescu, care considera ca venirea minerilor este efectul si nu cauza vandalismelor din 13 iunie. (Trebuie spus ca punctul de vedere al lui Ion Iliescu se bazeaza pe o discutie telefonica si pe preluarea ideilor de pe blogul personal, asa cum am fost indrumati sa facem).

Asadar, nu ne-am propus sa analizam faptele, nici sa judecam. Vrem doar sa prezentam cum se vad lucrurile acum, dupa 20 de ani. De aici, confruntarea de astazi: Iliescu (Presedintele) contra Cetateanului. Pentru ca este o confruntare ireconciliabila, intre doua optiuni diferite asupra a ceea ce s-a intamplat la acea data. Iar realitatea se traduce, in continuare, diferit, in termeni opusi: „golani” contra mineri; „neo-comunisti” contra unei societati civile incipiente; „legionari” contra politie; nevoia de dialog contra unei campanii de calomnie sau manipulare etc, etc.

In iunie 1990, Romania a ratat sansa unui dialog. Atunci, majoritatea ar fi trebuit sa asculte cu atentie si respect inclusiv parerile critice ale minoritatii. Atunci, nu ar fi trebuit ca momentele de tensiune sa fie rezolvate prin interventia violenta a unor comandouri civile, nici ca romanii sa ii urasca pe romanii care au barba sau ochelari. Atunci au murit oameni (sase persoane, in mod oficial), atunci multi intelectuali au parasit tara, atunci s-a ratat sansa inceperii democratizarii Romaniei.

Astazi, inca nu stim cine este vinovat pentru toate cele intamplate si inca ne intrebam daca 13-15 iunie 1990 a incheiat un moment de moralitate si demnitate, sau a fost doar o pagina trista de istorie. (M.Ch)

[coloana]

„Power to the People”

Domnica Macri
Cetatean

„Noi suntem mici, nu putem face nimic”, comenta resemnata o nevazatoare, o femeie blanda si decenta, care statea de vorba despre ale crizei cu un vecin, pe banca din statia de autobuz. „Suntem la mana lor, nu avem nici o putere…”

Imi venea sa-i strig, „Ba aveti, aveti toata puterea, tocmai despre asta a fost vorba in 1989, de-aia am scapat de Ceausescu, ca sa decidem noi”. Odata la patru ani, avem puterea sa sanctionam comportamentul celor pe care i-am votat la alegerile precedente. Bla-bla-bla, o sa spuneti.

Nu chiar. Doar ca puterea asta vine la pachet cu datoria de a le urmari activitatea alesilor, de a cunoaste legea, de a fi responsabili, de a ne informa, ca sa votam util, sa votam cu perspectiva. Nu este cazul doamnei din statie, la a carei conversatie am tras cu urechea. Dar daca stau sa ma gandesc de ce nu are ea nici o putere, de ce se simte asa de mica, gandul ma poarta prin vara lui 1990.

Dupa cincizeci de ani de comunism, mai nimeni nu avea stiinta atunci despre mecanismul simplu – desigur imperfect, dar totusi cel mai bun de pe piata – care se numeste democratie. Dupa cum reiese din spusele modestei nevazatoare, multi nu au nici acum.

Cei care preluasera fraiele noii Romanii libere urmau sa ii informeze pe oameni ce se face cu democratia si la ce ajuta ea. Urmau sa transforme o natie de sclavi intr-una de cetateni, apoi sa ii lase sa aleaga, liber si in cunostinta de cauza. Sa le dea puterea.

O masa amorfa, lipsita de zvacnet, de indignari (pentru ca la indignari e nevoie de principii), nesolidara, capabila doar de o ura difuza, relativista, impotriva a tot ce se afla la conducere – chit ca sunt toti votati uninominal, cu securisti si cercetati penal cu tot – iata cum se prezinta azi natiunea romana.

In 1989, aceeasi natiune, unita de suferinta, fusese cuprinsa de un val de solidaritate. Ochii se deschideau si se facuse loc pentru deprinderi noi, cum ar fi protestul, luarea de atitudine, civismul. Mai mult, prin iunie 1990 se profila pe orizontul timisorean, si mai apoi bucurestean, spectrul coerentei politice, al revendicarilor pornite de jos in sus si sustinute. Piata Universitatii lupta pasnic pentru idei, nu pentru carne, oua si pensii. Te pomenesti ca urma sa mai vrea sa aleaga liber si in cunostinta de cauza!

Pe 13-15 iunie, in Romania a inceput razboiul total impotriva civismului. Civismul nu a fost desfiintat imediat, batele minerilor nu l-au putut distruge. Ba chiar, mai tarziu, clica instalata la putere in 1990 a si pierdut alegerile.

Clica aceea nu a pierdut insa niciodata din vedere ca trebuie sa le scoata din cap locuitorilor acestei tari democratia. Pe 13-15 iunie au fost inscenate violente (ce transparente par acum inscenarile, dar ce bine si-au atins scopul atunci!) si unele categorii de cetateni au fost instigate impotriva altora, dupa o reteta, stim acum, de sorginte securista. Am vazut bucurestence isterice, strigand „Da-i! arde-i! omoara-l” si aratand schimonisite de ura catre tineri cu barba pe care nu-i cunosteau, care probabil le dadusera locul in autobuz si care acum, daca nu au emigrat, le semneaza probabil retete compensate sau le educa fiii/nepotii in facultati. Ca si minerii, femeile acelea fusesera transformate in masa de manevra.

Intre timp, pentru ca metode brutale precum revolutiile si mineriadele s-au dovedit nepopulare in Europa, strategia de transformare a potentialilor cetateni in masa de manevra s-a schimbat. In loc de manipularea punctuala, de stirile mincinoase dar detectabile, s-a trecut la dezinformare cu participarea victimei. Stirile de la ora 5, intoxicarea pietei cu mondenitati si barfe (asa numitul infotainment), promovarea scandalului la televiziuni controlate de catre jucatori politici interesati,  campaniile de manjire si linsajele mediatice, promovarea non-valorilor ca lideri de opinie, abundenta de surse fara credibilitate au mers mana in mana cu alte actiuni sociale letale pentru civism: neaplicarea legii, generalizarea coruptiei, acceptarea declarata a mitei electorale (vezi celebrul „ai lor au furat mai mult decat ai nostri”) si, nu in ultimul rand, lipsa unei programe coerente de educatie economica, civica ori fiscala in scoli, in paralel cu prezenta prea insistenta a celei religioase, cu accentul nu pe principii, ci pe ritual si mistic.

Civismul este atitudinea unui bun cetatean, adica ceea ce face el pentru binele cetatii, pentru binele public, adesea netinand cont de confortul personal sau sacrificand parte din el. Nu e insa ceva total altruist, ci mai curand pragmatic, pentru ca oamenii de obicei stiu ca, daca ii merge bine cetatii, si viata lor va fi mai buna.

Cei care cantau in fiecare seara, pana in fatidicul 13 iunie, in Piata Universitatii erau animati, majoritatea, de civism. Asa cred eu, o femeie din generatia decreteilor, cu studii si studii aprofundate, mama a doi copii, lucratoare la privat, independenta si pro-europeana. Idealista? Tot ce se poate, dar societatile bune sunt cladite pe viziunile unor idealisti. Iar pe atunci eram o tanara care voia sa participe, fara a cere nimic in schimb, la modernizarea societatii abia scapate de sub comunism. Recunoasteti ca nu ne-ar fi stricat. Pe 12 iunie, am stat tarziu in Piata Universitatii, pe un scaun pliant, dar, pentru ca eram foarte gravida, sotul meu m-a dus in cele din urma acasa, salvandu-mi poate viata.

Erau in Piata Universitatii, fireste, si oameni cu aspiratii politice (unii nu ne mai plac deloc acum), dar cei mai multi erau ca mine. Constienti ca pentru o societate sanatoasa protestul e ca un masaj de intretinere: revigorant si necesar. Erau destepti, cititi, stiau deja cu ce se mananca democratia. Voiau mai binele pentru cetate. Ar fi fost interlocutorul perfect pentru orice conducator democratic. Oameni de rand, dedicati unui set de revendicari de principiu, coerent formulate si in acord cu normele occidentului spre care teoretic aspiram.

Erau insa periculosi pentru cei care au avut viziunea Romaniei perfect manevrabile de astazi. Ma uit la ea cu disperare, caci asta le ramane copiilor mei.

Prin respingerea legii lustratiei, si asa anemica, de catre iliesciana Curte Constitutionala, Punctul Opt de la Timisoara a fost inca o data ingropat. Absenta totala a reactiei si a oricarei dezbateri publice cat de cat decente despre aceasta forma majora de reparatie morala arata ca dupa 20 de ani batuti pe muche, Ion Iliescu si-a dus la bun sfarsit mineriada.

Ii rog pe cei care inteleg acest lucru sa nu uite 13-15 iunie. Poate ca, intr-o zi, responsabilii pentru atrocitatile petrecute, dar mai ales pentru toata gandirea abila care a transformat poporul asta in masa de manevra, facandu-l sa nu poata si sa nu vrea nimic din ce e aflat dincolo de farfurie, vor ajunge sa poarte zeghe.

[coloana]

Tara a avut de suferit

Ion Iliescu
Presedinte

Oamenii rationali care participasera la manifestarile din Piata Universitatii dintr-un spirit de fronda fata de FSN s-au retras a doua zi dupa alegerile din 20 mai (Liga Studentilor  si PNTcd au dat chiar publicitatii decizia luata in acest sens).

A ramas insa in Piata un grup „radical”, asa-zisii „grevisti ai foamei”, incurajati si intretinuti (bani si hrana) de anumite grupari si forte interesate in mentinerea unei stari de instabilitate. Acestia respingeau orice solicitari de eliberare a acestui nod de circulatie din centrul Capitalei care a afectat pentru o luna si jumatate circulatia in Bucuresti.

Pe 11 iunie, o delegatie a „grevistilor” s-a prezentat, totusi, intr-o audienta la viceprimministrul Anton Vatasescu. Unica lor revendicare se concretiza in cererea de a se crea „un post liber” de televiziune. In urma dialogului, s-au angajat sa paraseasca Piata.

Drept urmare, Ministerul de Interne a prezentat un Plan, aprobat de Primul Ministru, Petre Roman, pentru degajarea Pietei in ziua de 13 iunie si reluarea circulatiei  in acest loc central al Capitalei. Dealtfel, in 14 iunie era programata deschiderea lucrarilor de constituire a celor doua Camere ale Parlamentului.

Eu discutasem, in ziua de 12 iunie, cu cei doi decani de varsta – prof. Buda – senator PNL de Iasi si deputatul PNL de Mehedinti, Rene Radu Policrat – care urmau sa prezideze sedintele de deschidere si de constituire a celor doua Camere ale Parlamentului. Nu ne asteptam la cele ce au urmat in ziua de 13 iunie.

Din pacate, dupa evacuarea Pietei, in cursul diminetii de 13 iunie (indiferent de stangaciile manifestate de Politie) si inceperea operatiunilor de curatire a carosabilului pentru reluarea circulatiei, spre pranz si in cursul dupa-amiezii, grupuri de rebeli, evident pregatiti, au agresat cordoanele de politisti (care nu erau pregatite pentru o asemenea confruntare) si au incendiat autobuzele acestora.

Marian Munteanu a aparut (de ce ?!) in balconul Universitatii, adresandu-se grupurilor din Piata « infierbantate» dupa «isprava» incendierii autobuzelor, oferindu-le o «informatie» falsa! – ca grupuri de studenti ar fi arestate in cladirea Politiei Capitalei. Au urmat scene de groaza! Folosindu-se de disparitia politistilor, grupurile rebele au atacat si au devastat institutii publice ale statului – cladirea Politiei Capitalei, nou-creatului SRI, au asediat cladirea Ministerului de Interne, iar alte grupuri s-au indreptat spre cladirea Televiziunii, pe care au devastat-o. Au incercat sa patrunda in Studiouri, insa lucratorii TVR s-au baricadat, iar spre seara, conducerea Televiziunii, a decis intreruperea emisiei.

Actiunile anarhice virulente, scenele de groaza ale incendierii de autovehicule si devastarii de cladiri publice, coloanele groase de fum care se ridicau din centrul Bucurestiului, au ingrozit populatia, atat din Bucuresti, cat si din tara . Nimeni nu intelegea ce se petrece si care era motivatia acestei rabufniri de ura, la  numai trei saptamani de la alegerile democratice, libere, din 20 mai 1990.

Armata ezita sa se implice, tinand seama de acuzele la adresa unor comandanti pentru represiunile impotriva demonstrantilor de la Timisoara si Bucuresti din decembrie 1989.

In aceste imprejurari, in calitate de presedinte ales, am adresat cetatenilor Capitalei, vorbind despre gravitatea situatiei create pentru soarta democratiei castigate si  solicitandu-le sa sprijine organele de ordine – pentru a curma aceste acte anarhice de vandalism si de a intra in normalitate.

Toata propaganda antiguvernamentala din anii 1990, continuata de unii si astazi, evita relatarea acestor fapte grave din ziua de 13 iunie, sau le rastalmacesc, inventand tot felul de povesti ridicole pentru a pretinde ca puterea de atunci ar fi pus la cale aceste acte de violenta! (fara a-si pune macar intrebarea: ce interes ar fi avut, dupa o victorie atat de clara la alegerile din 20 mai?).

In schimb, s-a declansat o adevarata campanie in jurul celor petrecute in zilele de 14 si 15 iunie, dupa sosirea minerilor in Bucuresti (care ar fi fost chemati special de Iliescu sau de conducerea FSN – de ce ?!, ca sa inabuse opozitia! Avea nevoie oare de asa ceva? Logica, insa, nu are loc in asemenea campanie!)

In legatura cu asa-numitul fenomen al „mineriadei” din iunie 1990 doresc sa remarc ignorarea a doua falsuri evidente vehiculate pe aceasta tema :

1.Trebuie afirmat clar ca nu minerii au introdus violenta in viata politica de dupa decembrie 1989. Ei nu au fost prezenti nici in cursul evenimentelor din ziua de 12 ianuarie, nici in 28 ianuarie (cand s-a aruncat cu sticle incendiare in cladirea Guvernului) sau in ziua de 18 februarie (cand a fost devastata cladirea Guvernului), nici la ciocnirile violente de natura etnica din martie de la Targu-Mures; nici la ocuparea Pietei Universitatii si nici la actiunile violente din 13 iunie.

2. Venirea minerilor in 14 iunie 1990 (alaturi de multi alti cetateni din judete vecine Capitalei) a fost efectul si nu cauza violentelor declansate in ziua de 13 iunie.

Este clar ca atat violentele din 13 iunie cat si cele savarsite de mineri in 14 si 15 iunie au adus grave prejudicii de imagine tarii.

Evocand evenimentele de acum 20 de ani este important insa, sa respectam si sa restabilim adevarul, respingand campaniile bazate pe neadevar si pe deformare a faptelor care urmaresc doar scopuri politice – atunci, legate de nemultumirile celor nesatisfacuti de rezultatele alegerilor din mai 1990. Unora li s-au inoculat si iluzii desarte de catre cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine.

[coloana]

Tags:53 de comentarii

 1. Tichia de margaritar on

  Nici azi, dupa 20 de ani, dosarul mineriadei nu a ajuns in instanta. Clica de la putere, instalata in ’90, e bine protejata de La Cammora Politica actuala. E pueril sa intrebam “de ce?”. Toti varcolacii politichiei si (mai grav) 40% dintre jurnalisti sunt si azi agenti sub acoperire ai fostei si actualei Securitati. Ascultam deunazi, intr-o retrospectiva a Cronicii Carcotasilor, declaratiile nebunului(?) Vadim. Vorbea, in 94-96, depre alegeri furate si perspectiva saracirii voluntare a populatiei. A urmat FNI-ul si concluzia sincera a lui Traian Basescu (pe atunci ministru al transporturilor): “Intre un dezaxat si un comunist, am ales comunistul”. Azi, agentul Securitatii de la Anvers(1989), se declara, din fotoliul Cotrocenilor, “de dreapta”, asumandu-si fara regret punerea la dispozitia minerilor a garniturilor de tren cu care acestia au cotropit Capitala.

  • cand a declarat oficial marinelu’ ca-si asuma fara regret punerea la dispozitia minerilor a garniturilor de tren? in ’90 nici macar nu era in politica si nici ministru nu era.

 2. Intrebare :
  Ce e democratia ?
  De ce au vrut cativa oameni sa invalideze votul a milioane?
  De ce nu prin vot?
  Nu-mi plac acestia ,ca peste tot in lume sunt controlati in frunte cu basescu care a fost si el la Grivco ,dar se pune o intrebare :respectam regulile democratiei sau a anarhiei?

  • vasile vasile on

   Nimeni n-a vrut sa invalideze nimic. E ca si cind ai intreba de ce exista mitinguri oriunde in lume, in orice democratie, de vreme ce majoritatea a ales guvernarea impotriva careia se manifesteaza.

   • @vasile vasile: sigur e cum zici, dar mitinguri organizate, autorizate. Ocuparea Pietei Universitatii nu a fost autorizata.

   • @Bezbojnicul: Atunci sa nu te miri ca se mai si moare daca se participa la revolutii, prin definitie revolutiile sint periculoase … Deci ori faci ceva autorizat si nu esti in pericol pentru ca politia incadreaza o manifestare autorizata ori faci o revolutie si atunci iti pui viata in pericol pentru ca intr-o revolutie nimic nu este garantat … Alege, bezbojnicule.

  • in iunie ’90 nici macar nu se stia cu ce se mananca democratia, sau mai bine zis, nu se stia decat de democratia comunista, aia cand se alegea presedintele cu 99,99%.
   nu chemi o categorie sociala sa lupte imputriva alteia.
   nu se justifica actiunea respectiva impotriva a 200 oameni deja in greva foamei. cum poate cineva sa-l creada pe iliescu cand zicea ca nu era politie. impotriva a 200 oameni??? chemi mii??? grotesc si absurd.

  • vasile vasile on

   Sinteti sigura, doamna Poamă? Ati facut sau ati vazut un sondaj in acest sens? Sau ati intrat macar pe vreun forum de discutii, zilele astea? Sau ati citit vreun articol dedicat subiectului? Sau ati citit in general ceva?

 3. sa asteptam sa moara iliescu, poate atunci vom afla mai multe, in 2005 i-a trecut glontul cardiac pe la ureche….

 4. @ Nicolae – nu prea continui logic propozitiile… si ca raspuns la “De ce au vrut cativa oameni sa invalideze votul a milioane?” afla ca mr ilici ‘promisese’ ca nu va candida la presedintie… este si normal ca cei care-i stiau adevarata fata de comunist notoriu sa nu fie de acord ca el sa fie ales

  @ poama – “Ignorance is bliss”… dormi tu in pace puisor … lasa-i pe cei din politica sa-ti controleze viitorul in continuare

 5. @ me
  Cati?.
  Votul valabil exprimat de milioane contra catorva mii .
  Ce eu nu stiu ca 80% din politicieni sunt controlati dar votul da masura inteligentei sau prostiei unui popor si nu poate fi invalidat decat tot prin vot in democratie .
  Nu-mi place Ilici dar nici debandada si lipsa de consecventa in aplicarea regulilor democratiei -aplicam doar ce ne convine!

  • Cornelia Topală on

   Ce vârstă aveaţi în 1990, domnule Nicolae?
   Aţi aflat de felul în care Televiziunea Română “Liberă” manipula masele începând din ziua de 22 decembrie 1989? Cum puteau alege în cunoştinţă de cauză nişte oameni care fuseseră ţinuţi într-o neagră ignoranţă din 1945? Ba mai mult, cărora li se mistificaseră informaţiile despre istorie timp de decenii.
   Ce fel de democraţie e asta pe care o aduceţi în discuţie, ori rău intenţionat, ori pur şi simplu neştiutor?
   Aţi aflat despre felul în care a fost tratat mitingul din 28 ianuarie de către televiziune şi ziarele supuse puterii instaurate samavolnic şi prin minciună? Atunci când aflai de la televizor că în Piaţa Victoriei este o ceaţă de nu se putea filma nimic şi marele actor Victor Rebengiuc, o conştiinţă curată, a reuşit să pătrundă în studio şi să anunţe că nimic din ce se spune nu e advărat. el venea de acolo, din piaţă.
   Presupun că opiniile pe care le expuneţi cu obstinaţie sunt ori în necunoştinţă de cauză, ori pentru că faceţi parte dintre cei care au ceva de ascuns.

 6. o descriere corecta si lucida facuta de dna.Macri alaturi de minciunile spuse de Iliescu.Trenurile pentru transportul miilor de mineri erau pregatite in gara Petrosani cu 2 zile inainte la cererea lui Iliescu transmisa telefonic prin secretarul sau alaturi de care statea suflandu-i ce sa spuna.Telefonul i-a fost dat directorului de resort din ministerul transporturilor.Acestui director i-a luat un interviu atunci un ziarist ( cred Cornel Nistorescu) caruia evident nu i-a spus adevarul. Aceasta a fost masura “democratica “luata de Iliescu care a construit apoi o Romanie asa cum avrut el caci poporul habar nu avea de valorile democratiei.

 7. Nu ne spune tov. Iliescu cum era cu steagul verde legionar arborat pe vechea cladire a Prefecturii Capitalei…. Daca nu-si aduce aminte de moemntul asta, sa citeasca jurnalul de lupta al Garnizoanei Militare Bucuresti, unde scrie negru pe alb ca el a comunicat acest lucru.

 8. Pacat ca nu suntem capabili sa facem deosebire intre bine si rau de si raul ne-a asuprit mai bine de o jumatate de secol si in continuare.
  Ma ingrijoreaza mult unde am ajuns ,dar si mai mult incotro ne indreptam de buna voie si condusi de inconstienta,indiferenta si lasitate.

 9. Domnica Macri, tu ai dreptate! Cei care ne-am considerat Golani in ’90, nu vom uita! Si nici copiii si copiii copiilor nostri…Memoria ne va ajuta sa construim o societate civila adevarata. Cei care si-au dat viata in ’89 si ’90 strigand “JOS COMUNISMUL!”, merita asta si ne responsabilizeaza de dincolo de mormant. Vinovatii nu au platit in fata legii si a oamenilor, asa cum ar fi trebuit! Ma tem,ca si daca s-ar fi intamplat asa, ei s-ar fi considerat doar victime: nu au constiinta si nu vor intelege, in aceasta viata ce sunt cu adevarat.

  • Tichia de margaritar on

   Aşa e: “Mai bine haimana, decat tradator”. Pacat de cel ce a dat tonul Imnului, Golanilor, Cristi Paţurcă, uitat azi, chinuit de mizerie şi o boala cumplită.

 10. In Romania reala nu se va face nimic .
  Romania e condusa si acum de comunisti .
  In cazul lui Basescu securist cu numar de dosar .
  Care e solutia si nu la nivel de utopie?
  Sunt destui care nu erau in partid securitate etc in 89.
  Sa se scoata din viata politica toti brontozaurii politici ,caree au facut parte din PCR securitate,politie economica etc(se pastreaza pionierii si soimii patriei),abia in acest fel se poate face primul pas(50%) spre normalizare.

 11. Iliescu provenea din Partidul Comunist, studiase la Moscova şi, prin prisma acestor fapte, credea că democraţia se reduce la bâtă: câştigă cine dă mai cu sete şi la ficat….Şi au câştigat ei…

 12. @nicolae
  Haideti domnu’ ne lasati????
  Ne-ati furat 20 de ani din viata si acum veniti sa ne vorbiti despre democratie ???
  Nu exista nicio campanie impotriva lui Ilici !
  Toti stim, care am trait acele momente, ce s-a intamplat cu adevarat !
  Acele alegeri nu au fost libere, cum nu au fost libere nici cele din 1946 . Ai matale idee ce s-a intamplat in campania electorala, ai idee ca FSN a promis ferm(prin semnatura) ca nu va candida in alegeri, ai idee ce insemna presa din acea vreme ?Despre ce vorbim ?
  O societate inchisa in comunism, usor manipulabila, care nu isi putea (re/)cunoaste elitele tarii ! Iar, atunci cand grupul de nomenclaturisti omoara orice canal de exprimare al acestor elite, unde puteau fi mai vocali decat in Piata(n.b.Cetatii) !

 13. II ASIGUR PE KGB-ISTII CU TELEVIZIUNI, MARI OAMENI DE AFACERI PE BANI PUBLICI SI DEMNITARI CA NU VOM UITA NICIODATA! II ASIGUR CA NICI O CRIMA DE A LOR NU SE PRESCRIE!

 14. Despre ce natie de sclavi vorbeste tovarasu autor al articolului? Vorbeste despre tine si familia ta in termeni de sclavagism, tovarasu autor. CTP-ul are dreptate, are o analiza lucida a ceea ce s-a intamplat atunci. Democratia despre care vorbesti d-ta, M.Ch., trebuia sa se manifeste ca o democratie si anume prin manifestari populare autorizate. Adunarea aceea din Piata Universitatii era neautorizata. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, in Buc la acea vreme erau tot felul de manifestatii ale tuturor felurilor de muncitori din Buc. Minerii nu au acces in Buc sau ce? Buc nu e capitala RO? Astazi in Buc vin agricultori cu oile si manifesta. Minerii nu aveau voie sa vina sa manifeste impotriva unei adunari neautorizate in Piata Universitatii? Ba da. Ca acest lucru a degenerat asta este treaba politiei si a procuraturii. Au mai degenerat astfel de manifestari si mai inainte in Piata Victoriei cand au venit muncitori de pe la IMGB si alte uzine din Buc.

  • unu_de_aiurea on

   tovarase, vroiam sa te intreb de ce nu emigrezi in Rusia, sau China…
   dar lasa ca nu mai e nevoie, ca deja am emigrat eu in vest…si din cauza ta probabil…
   cel mai inteligent cedeaza primul…

  • Ba tu chiar ne iei de prosti ? Minerii au venit sa “manifesteze” in Bucuresti ? Au venit sa rupa oase! Si Iliescu le-a multumit pentru “asanarea strazii” dupa asta, ca venisera la chemarea lui publica. Ti-as spune eu mai multe despre ce parere am despre tine dar mi se va invalida comentariul. Du-te si canta la alta masa pe scurt!

 15. @me: Tovarasu Basescu a promis ca demisioneaza in cinci minute. Ce faci, me, ai memoria lunga, dar pe aia scurta ai pierdut-o?

  • si tovarasu’ ilici a promis ca nu va candida ci doar v-a asigura organizarea primelor alegeri libere si democratice dupa iepoca da aur. si? ce facu?

 16. @liviol: Acele alegeri nu au fost libere? Pe bune? De unde stii? Ai tu ceva date precise? Tov Basescu nu are date nici macar de la “fraudele” din 2004, iar tu ai date despre alegerile din 1990? Despre ce “elite” vorbesti, liviol? Despre “elitele” care nu au scos nici cel mai mic scancet impotriva lui Ceausescu timp de 40 de ani? Liviol, sa fim seriosi.

  • @DanBruma
   ei bine , da. sunt “date precise” si clare si docuemntate
   domnule, cum poti numi libere nsite alegeri in care se soptea pe la colturi ca o sa vie mosierii sa fure pamantul taranilor daca ies taranistii , si in care 99% din populatie habar nu avea pe ce lume este?
   si da’ imi amintesc cum Iliescu a declarat ca FSN-ul nu va participa la guvernare ci doar va organiza alegeri libere.

   ps1: poti sa faci spume cat vrei, noi, ceilalati, inca ne mai amintim. o o vom spune mai departe.

   ps2: imi place argumentul lui CTP… manifestarea nu era aprobata. sa inteleg ca revolutia era aprobata?

   • @Bolovanul: Intr-o tara libera se sopteste pe la colturi sau prin alta parti, peste tot adica, orice si oricand. Nu esti de acord cu asta? Pai ai o problema cu democratia in cazul asta.
    PS1: faci ce vrei, esti liber.
    PS2: una e o manifestare si alta o revolutie. O manifestare e sigura si in principiu viata nu iti este in pericol, intr-o revolutie (istoria o arata) mai poti sa si mori.

 17. fratilor nu s-a intamplat nimik anormal la mineriada… la ce protestau “golanii”????? cu ce erau ei mai destepti decat 80% din tara asta care era pt Iliescu… oare vedeau ei altfel ????? ma insel … aceiasi barbari erau si golanii ,masini incendiate ,politisti batuti… da dar ei erau barbari cu cravate si vorba aia de Bucuresti… au mai vazut astia altfel si i l-au dat pe Base … protestau la ce????asta e intrebarea care ma framanta…trebuiau sa fie la munca nu la proteste … dar asa e romanul gura mare doar doar scapa de munca… cum si-au luat bani atunci sa protesteze asa isi iau si acum…pana si la presa s-a dat bani sa se redeschida subiectul asta de rahat numai sa mai uitam de baselu… si de mafia PDL

  • @eu

   manifestantii nu au primti bani sa protesteze. nu fii mizerabil! sau sa ma astept sa vorbesti de “masinile de tiparit bani falsi” de la taranisti? si de drogurile de la sediile de partid?

 18. Mi-a placut comentariul amar al al lui Cristian Tudor Popescu:

  “Piaţa Universităţii a fost o încercare de a mima o disidenţă post factum”.

  • nu stiu cat de sincer a fost CTP cand a spus asta. in perioada 13 -15 iunie a fost ultima data cand s-a militat pentru niste idei. atunci multi au inteles ca nu te poti lupta cu ghiolbania si multimea isterica. si au plecat.

   de atunci nu am mai vazut mitinguri pentru idei. doar petnru salarii.

 19. Dr. Gionescu on

  Va contrazic vehement: Dupa 20 de ani cca 90% din romani NU se gandesc la mineriade. De fapt nu se gandesc in niciun fel la trecut, ci traiesc intr un prezent continuu si bezmetic.

 20. Dr. Gionescu on

  Pe de alta parte nu e doar Ilici in ecuatie ci si serviciile occidentale care prin fazele cu Tg. Mures-unguri martie 1990 si mineriade au incercat sa provoace razboaie civile in RO. Ca in Iugoslavia apoi. Numai ca romanii nu le au cu razboiul civil care este incompatibil cu micii si berica.

 21. Sigur ca invrajbeste. Piata Universitatii a fost strigatul de desteptare al unei minoritati informate catre o majoritate manipulata, nu neaparat tampita si nu neaparat rau intentionata. Neaparat prostita, dar nu-i condamn pentru asta. In mare, nu s-au schimbat nici una, nici cealalta, atata doar ca acum sprijina alte combinatii politice, alti lideri. Ce a aparut in plus este corul resemnatilor, habar n-am in care dintre tabere mai numeros, mi-e tare frica insa ca in prima. Variatiuni pe teme politice sigur ca sunt, dar nu influenteaza un lucru clar: oamenii sunt pro sau contra, opiniile neutre sunt rare. Piata ar fi invrajbit si fara mineriada, viitorul politic fiind probabil oarecum asemanator. Iliescu si ai lui n-au avut nevoie de un episod gen 16 februarie cu toata regia de rigoare, avand in subordine si la dispozitie tot aparatul de intoxicare si manipulare construit cu profesionalism de comunisti. Asta s-a demonstrat in marile orase unde au fost demonstratii anti Iliescu fara mineriade si fara violenta. Nimeni nu ne-a dat in cap, nimeni nu ne-a intrebat “de ce”, oamenii s-au uitat, au inteles actiunea ca o manifestare de democratie, dupa care s-au dus si au votat linistiti cu Iliescu la urmatoarele alegeri. Ce ma revolta insa este atitudinea acelei majoritati DUPA mineriada. Multimea insetata de sange s-a declarat satisfacuta dupa calcarea in picioare a adevaratilor dusmani ai comunismului (ma rog, o parte, evident ca nu toti) si a valorilor democratiei proaspat castigate. E cam cum ai castiga o batalie urmata de o decimare a propriei armate in numele victoriei. Asta este de condamnat. Iliescu n-a avut nevoie de asta si daca strigatul de desteptare n-a fost auzit, mineriada ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare. Din pacate, nu cred ca ne-am schimbat. Ceea ce este in sprijinul intereselor noastre e actiune legitima si invers si acum, dupa douazeci de ani.
  (Au existat desigur exceptii, “golani” animati de interese, pro-ciomagarii invoca mereu asta, si “majoritari” care si-au deschis intre timp ochii, dar ponderea lor este prea mica pentru a fi contat. )
  Deci (trebuia sa fie si un deci, ca-i cel mai frecvent cuvant din limba romana de lemn moderna) nu mineriada, care a culpabilizat o mana de criminali, este problema si rusinea noastra nationala, ci complicitatea unei majoritati a poporului roman in cele ce au urmat.

  P.S. Sunt inginer miner si lucram vremea aceea la Institutul de Cercetari din Cluj. In dimineata de “dupa” unul din colegii mei de birou m-a salutat cu “Felicitari domnu’ inginer”. Mi-a venit sa intru in pamant.

 22. Pingback: TOTB: Iliescu fata in fata cu o simpla cetateana pe tema mineriadei; Ce fac americanii in Afganistan; Ne face muzica simfonica mai destepti?; Delfinii si diplomatia » Think Outside The Box

 23. Pingback: TOTB: Iliescu fata in fata cu o simpla cetateana pe tema mineriadei; Ce fac americanii in Afganistan; Ne face muzica simfonica mai destepti?; Delfinii si diplomatia | Anunturi Online Gratis Anunturi Particulari Apartamente Garsoniere Inchirieri Vanzari

 24. Vinovatii pentru Mineriada din iunie 90 vor continua sa plimbe linistiti printre noi cat timp la toate actiunile de aflare a adevarului, inclusiv Marsul de comemorare, suntem doar 200 de oameni.

  Este simplu sa inchei articolul rugand oamenii sa nu uite 13-15 iunie. Dar e al naibii de complicat sa vii in strada la comemorare…

  • Eu eram alaturi de voi, cei 200, cu gandul. Va datorez si voua faptul ca am o constiinta civica. Cate nedreptati si ilegalitati! Am fost nevoita sa emigrez in Italia, caci nu mai suportam imobilismul si opresiunea de acasa, aceea nu era viata, ci pura supravietuire.

 25. doooooomnuuuuu presedinte iliescu,
  ca altfel nu am cum sa zic. mata zici de “unii” si de “altii” care ar fi sprijinit material grupurile care au actionat violent in 13 iunie. asta e o declaratie grava, domnule! asta inseamna ca ai date despre cine sunt sponsorii violentelor, date pe care le ascunzi de 20 de ani incoace.
  ca altfel nu imi inchipui cum ar putea un presedinte atat de longeviv ca mata sa faca asa afirmatii in public. mata iti asumi niste chestii, aici.

  asteptam, asadar, sa dai numele vinovatilor inaintea americanilor cu jfk al lor, da?

  ps – o sugestie pentru organizatiile de unde provin instigatorii violentelor din 13-15 iunie apare in interviurile de azi din evenimentul zilei, despre mortii din 13 iunie, impuscati in ceafa sau cu gloante dum-dum.

  traiasca lupta pentru pace!

 26. Domnule Dan Bruma, sunt gata sa fac pariu ca sunteti ceea ce se chema pe vremea tovarasilor “un agitator” iar acum “un postac”. Observ ca in toate comentariile incercati sa il scoateti basma curata pe viermele de ilici si sa minimizati faptul ca romanii nu stiau in 90 ce inseamna democratia si cum sa faca alegerea potrivita. Desi eram doar un adolescent la vremea respectiva, inca imi amintesc confuzia si temerile oamenilor atunci cand au fost manipulati cu cea mai mica lipsa de scrupule ( asa cum v-a invatat si pe dvs. la scoala de partid ) in privinta a ceea ce insemna cu adevarat opozitia si ce doreau ei sa faca si anume lucrul care ar fi salvat tara de la putreziciunea comunista : Legea Lustratiei. Cu totul altul ar fi fost drumul nostru acum daca infectiile comuniste ar fi avut macar in ceasul al 12-lea o bruma de constiinta si s-ar fi retras lasand drumul liber pentru oamenii care doreau sa actioneze cu adevarat in interesul “poporului”. Asa ca va rugam sa mergeti si sa postati comentarii adulative pe site-ul tov. ilici unde nu sunt golani si haimanale care nu stiu sa “äprecieze” cu adevarat opera de arta iliesciana.

 27. mi-e sufletul plin de amaraciune cand imi aduc aminte de zilele astea… ma bucur ca exista oameni care inca isi mai aduc aminte de cei care atunci au crezut in idealui, au crezut in Romania si au suferit pt asta! noi nu trebuie sa uitam asta niciodata! personal nu mai am nici o speranta pt Ro(dar chiar nici una)si ma gandesc de multe ori ca peste zeci de ani copii nostri(ai celor plecati peste hotare) se vor intoarce si nu vor gasi decat un tinut pustiu si vor zice: uite candva aici era o TARA!!!

 28. Iliescu, Adrian Nastase, Geoana, Crin Antonescu, Tariceanu, Voiculescu si toti “greii” care au “dus tara pe umerii lor” de 20 de ani incoace si au distrus-o si au jefuit-o , au mintit-o , au facut genocid, toti acestia ar trebui pusi la zid precum Ceausescu, impreuna cu parlamentarii, senatorii, consilierii, prefectii, primarii, securistii etc.
  Cand Romania va fi curatata de toata pleava odioasa cu care se confrunta si la ora actuala, atunci vom putea spune ca ne (re)construim adevarata democratie. Asta inseamna ca parintii de azi sa fie curati, naturali, cinstiti, seriosi si sa dea nastere la copii asemenea.
  Pana atunci, toata mazga asta soioasa se va intinde peste intreg tinutul romanesc si va distruge prin furturi si inselatorii ,precum pecinginea, tot ce mai avem sfant si bun.

 29. cred niciodata, nimic, nu este prea tirziu;acum vreo zece ani ascultam la radio o emisiune al carei subiect era legea lustratiei:daca mai e sau nu necesara;cei mai multi din respondenti sau erau resemnati sau se gindeau la integrare,etc;dar raspunsul este unul singur: intotdeauna trebuie sa actionam si sa luptam pentru dreptate,de aceea Iliescu trebuie condamnat,chiar daca aceasta condamnare va veni post-mortem;este datoria noastra, a celor care au ales sa ramina in tara si sa faca,totusi, ceva

 30. Pingback: razboiul din afganistan « Эхо блогосферы

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger