Preşedintele CJ Alba îşi schimbă poziţia faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

4

Potrivit ziarului Unirea (publicaţie din judeţul Alba), preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a făcut ieri declaraţii care arată o schimbare a poziţiei sale în ceea ce priveşte proiectul minier propus de RMGC la Roşia Montană.

 

 

În cadrul dezbaterii organizate pe tema „Strategiei de Dezvoltare a judeţului Alba pe perioada 2014-2020”, Ion Dumitrel a declarat că includerea, din nou, a proiectului minier al RMGC de la Roşia Montană în această strategie, aflată în curs de elaborare, „nu se mai justifică, întrucât acest lucru ar fi împotriva dorinţei oamenilor din Apuseni, care nu doresc să le fie pus în pericol mediul înconjurător şi patrimoniul cultural”. „Vedem ce zic oamenii”, a declarat preşedintele CJ Alba, citat de ziarul Unirea; „Din ce în ce mai mulţi, nu! Nu ne trebuie minerit, nu ne trebuie dezvoltare economică pe bază de minerit, iar motivele sunt simple: mediul. Oamenilor le este teamă că, dacă se face exploatarea minieră, se contaminează flora şi fauna şi e problemă cu lemnul şi mobila produsă în Munţii Apuseni, e problemă cu turismul, că sunt afectate pensiunile şi toate serviciile de turism şi atunci cred că despre minerit este greu să mai vorbim în situaţia în care populaţia din zonă nu îşi mai doreşte acest lucru”.

De-a lungul anilor, reprezentanţii judeţului Alba (autorităţi judeţene şi locale) şi-au exprimat, în repetate rânduri, susţinerea pentru proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, propus de RMGC. Anul trecut, administraţia judeţeană chiar a finanţat organizarea referendumului local pe tema acestui proiect minier, referendum care a fost invalidat din cauza absenteismului de la vot al localnicilor. Acum, protestele moţilor din Apuseni, susţinute de aproape trei luni încoace, par să fi pus pe gânduri autorităţile şi să determine schimbarea de opinie. Pentru preşedintele executiv al Fundaţiei Europa Nostra, Denis de Kergolay, însă, retragerea Gabriel Resources (compania canadiană acţionar majoritar al RMGC) din acest proiect şi din zona Roşia Montană reprezintă o şansă pentru România.

Denis de Kergolay a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe susţinute la Academia Română, că „dacă această companie se retrage, ar fi o şansă pentru ţara voastră, pentru că toate resursele naturale şi patrimoniul acestei regiuni vor fi prezervate şi, pornind de la această prezervare, vom putea construi un viitor durabil”, informează Hotnews. Fundaţia Europa Nostra apără patrimoniul cultural european pentru a-l face un instrument al dezvoltării durabile, prin parteneriate cu UNESCO, Comisia Europeană şi Consiliul Europei şi este prezidată de tenorul Placido Domingo. Fundaţia a inclus Roşia Montană pe lista celor şapte situri de patrimoniu cele mai ameninţate din Europa.

 

Surse: Unirea, Hotnews

Foto: TOTB

 

Puteţi citi şi:

Ziarul Apusenii Liberi sparge blocada media în Ţara Moţilor

Consiliul Judeţean Alba, chemat în instanţă pentru emiterea de documente ilegale pentru RMGC

Referendumul pentru Roşia Montană, instrument politic?

Un referendum şi o victorie istorice. Pentru Roşia Montană. Şi pentru România

„România va fi devastată dacă se continuă braconajul, despăduririle şi exploatarea gazelor de şist. Dar voi ştiţi ce ţară doriţi”

 


4 comentarii

  1. Sa stiti ca sunt doar jocuri politice, a fost la RM a sustinut proiectul si il va sustine, eu stiu ca e doar o strategie, in rest nimic.La RM, este nevoe de investitie , de locuri de munca.

  2. Declaratiile politice sunt una, faptele sunt alta. Deocamdata CJ Alba a adoptat strategia de dezvoltare a judetului si…surpriza…Proiectul Rosia Montana face parte din aceasta principala, e chiar pilonul principal!

  3. Proiectul minier va demara si va aduce bunastare in Muntii Apuseni indiferent cate vorbe vor fi aruncate in ochii privitorilor.
    Mineritul va fi relansat in Romania prin implementarea tehnologiilor moderne si cu respectarea standardelor de mediu iar economia tarii va avea numai de castigat.
    Dl. Dumitrel este si va ramane alaturi de mineri oricum o veti intoarce.

  4. Nu mai stii ce sa intelegi de la oameni astia politici. In primul rand 200 de oameni fortati sa protesteze impotriva proiectului propus de RMGC nu reprezinta vointa oamenilor din muntii Apuseni. In al 2-lea rand sa facut un referendum care desi nu a fost validat la fel ca in cazul presedintelui Basescu din lipsa de cvorum,a aratat ca oameni isi doresc proiectul minier.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger