”Presa română plină de minciună!”. Cum au redat canalele media protestele pentru Roșia Montană

3

Ieri, zeci de orașe din România au protestat împotriva aprobării de către guvern a unui proiect de lege care ar da undă verde exploatării de la Roșia Montană, după mai bine de zece ani în care societatea civilă i s-a opus constant și vocal.

 

TV Iepurele mizantropAșa  a arătat Jurnalul de știri de la ora 22, pe 1 septembrie, la televiziunile românești. Sursa: Facebook/Iepurele mizantrop

 

În timp ce în centrul Bucureștiului mii de oameni rupeau amorțeala duminicală cu lozinci antiguvernamentale și anticorporatiste, ocupau Bulevardul Magheru sau mărșăluiau spre sediul Guvernului, cele mai multe televiziuni din România fie au ignorat cu desăvârșire subiectul, umplând timpul de emisie cu spam, fie au pus lucrurile în lumina deformată a jocurilor de interese cărora le servesc.

S-au jucat cu cifrele, reducându-i pe cei aproape 5.000 de bucureșteni la ”câteva sute” sau, aproape consensual, la 2.000, au filmat câțiva excentrici, în intenția de a discredita protestul sau au ieșit la înaintare cu un pseudo-sondaj sociologic, potrivit căruia 2 din 3 români ar fi de acord cu exploatarea la Roșia Montană și cu exploatarea gazelor de șist, trecând sub tăcere că sondajul a fost realizat cu o mie de participanți. Adică de vreo cinci ori mai puțini decât au ieșit aseară în Piața Universității.

Ca un Minister al Adevărului din distopia lui Orwell, televiziunile românești reușesc un mare paradox, demonstrând inutilitatea oricărei forme de cenzură prin îmbrățișarea la rang de religie  a autocenzurii. Desigur, în numele unor interese economice și politice, pe care operatorii și reporterii trimiși pe teren le slujesc necondiționat. Primul indiciu pe care-l putem avea despre strategiile deformării este banala informație despre numărul protestatarilor de la București: dacă potrivit ProTV, care ne spune pe un ton moralizator că ”deși și-au anunțat prezența la protest câteva mii de oameni, la Universitate s-au strâns doar câteva sute,” presa străină, respectiv AFP, spune că ”în București, între 4.000, potrivit poliției, și 7.000 de oameni, potrivit organizatorilor, au mărșăluit între Piața Universității și clădirea guvernului.” În cazul în care de pe site-urile televiziunilor reportajele despre proteste nu lipsesc cu desăvârșire, ele sunt îngrămădite printre coloane de informații prea puțin relevante sau presărate cu declarații propagandistice despre ”beneficiile exploatării” ori ticsite de cadre cu eternii ”golani,” specia de instigator pe care toate regimurile politice și televiziunile aservite o invocă atunci când se tulbură apele în spațiul public de manifestare a societății civile. Foarte puține excepții, cum ar fi reportajele și știrile oferite de Digi TV, precum și reportajul realizat de Realitatea TV, sparg această blocadă mediatică de care vorbea Mihai Goțiu. Mai jos, am făcut o selecție de titluri din ziarele naționale, precum și de reportaje prezentate de televiziuni, pentru a vedea cum se construiește mediatic un episod de istorie live.

 

evz

 

 

adevarul

 

jurnalul national

gandul

hotnewsmediafax

romania libera

 

 

 

România TV:

romania tv

 

 

Cotidianul.ro:

cotidianul

 

În ceea ce privește televiziunile, ele au stabilit un record trist în materie de credibilitate, demonstrând încă o dată cât de vulnerabil este cadrul libertății de expresie și al informării responsabile, în contextul presiunilor politicie și al contractelor de sponsorizare cu Roșia Montană Gold Corporation.

 

B1TV: ”Cristian Albu, Liderul Sindicatului pentru Viitorul Mineritului spune că acest aprobarea proiectului de exploatare a minereurilor la RM ar însemna locuri de muncă”

 

ProTV: ”Deși câteva mii de oameni și-au anunțat prezența la protest, la Universitate s-au strâns doar câteva sute”

 

TVR: ”Aproximativ 2.000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii până duminică noaptea târziu”

 

Antena 3: ”2.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de proiectul Roşia Montană. Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament”

y0gSP1QGzUS_3L

 

Realitatea TV: ”Manifestaţii împotriva proiectului minier de la Roşia Montană: Mii de oameni în stradă”

 

Digi TV: ”Roșia Montană a scos în stradă mii de oameni în întreaga țară. La București, protestatarii au părăsit Piața Universităţii după ora 3:00”

digi


3 comentarii

  1. Pingback: Ştirile de la ora 22, 1 septembrie 2013 | Lupta pentru Roşia Montană

  2. Pingback: O chestiune de prioritati | lunguldrumpanadeparte

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger