Presa internațională: Seceta din România poate cauza probleme pentru centrala nucleară

1

 

Un articol apărut în cotidianul francez Le Monde și preluat de publicația britanică The Guardian vorbește despre seceta îndelungată din România, care ar putea avea efecte inclusiv asupra centralei nucleare de la Cernavodă și care a influențat negativ, deja, turismul din Delta Dunării în acest an.

 

Autorii articolului afirmă că seceta din ultimele luni este o amenințare pentru funcționarea centralei nucleare. Localnicii intervievați de ei le-au spus că nu au văzut Dunărea la un nivel atât de scăzut niciodată și nici nu și-ar fi imaginat că ar putea să scadă atât de mult. Potrivit datelor oficiale, debitul apelor fluviului a fost, la începutul lunii, de 2.400 metri cubi pe secundă, adică 63% din procentul obișnuit, normal, de 3.800 de metri cubi pe secundă. Datele au fost înregistrate la Turnu-Severin, în zona centralei hidroelectrice. Acest debit scăzut duce la generarea a mai puțină energie decât în mod normal, notează autorii articolului citat de The Guardian.

În 2003, o perioadă de secetă severă a dus la închiderea temporară a unuia dintre reactoarele de la Cernavodă. Aici, apele Dunării sunt folosite pentru răcirea echipamentelor din centrală, iar debitele scăzute forțează tehnologiile, nevoite să se adapteze la nivele tot mai scăzute ale apei. Dacă seceta persistă și acum, autoritățile din România ”ar putea trece din nou la închiderea reactorului”, se afirmă în articol. Cotidianul amintește publicului că la centrala nucleară de la Cernavodă sunt două reactoare funcționale în prezent, în vreme ce alte trei sunt planificate spre a fi construite în viitor.

Articolul citat susține că lipsa ploilor este un dezavantaj și pentru hotelurile din Delta Dunării, care au pierdut 10.000 de turiști în acest an din cauza imposibilității desfășurării unor activități pe apă. Peste toate, seceta amenință ecosistemul danubian: extinderea agricolă din secolul trecut a eliminat 80% din pământurile umede, mlăștinoase, ale Dunării. ”Aceste terenuri situate de-a lungul malurilor absorbeau apa în caz de inundații și o eliberau în perioade de secetă”, explică, pentru articolul citat, Andreas Beckmann, director WWF – programul Dunăre-Carpați. Acum, însă, absența lor este o mare problemă atât în cazul inundațiilor, cât și în perioade secetoase, precum cea înregistrată în ultimele luni.

 

Sursa: Le Monde / The Guardian

Foto: Wikipedia

 


Un comentariu

  1. Dăăă. A mai fost oprită unitatea 1 în august lui 2003 din acelasi motiv. Hidroelectrica are probleme cu productia de energie din acelasi motiv. Energia electrica produsa in Romania provine in proportie de ~20% din energie nucleara (Cernavoda 1&2) si 30% din hidroenergie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger