Preoților mayași li s-a refuzat accesul la locurile de ceremonie din Guatemala

1

La evenimentele organizate de guvernul Guatemalei vineri, 21.12.2012, când s-a încheiat ultimul ciclu al calendarului mayaș, descendenții acestei culturi nu au avut voie să participe. În lumina reflectoarelor s-au aflat non-indigeni care purtau haine mayașe, în vreme ce urmașii vechii culturi au fost lăsați la porți, unde au protestat împotriva excluderii cântând la marimbă.

 

Federațiile Mayașilor din Guatemala au declarat că membrii comunităților lor nu au fost primiți în piața Parcului Național Tikal, unul dintre cele 13 locuri unde au fost organizate celebrările. Autoritățile de la Institutul de Turism din Guatemala și-au motivat decizia de a le interzice accesul prin faptul că zona a fost rezervată spectacolelor oficiale. Deși nu au fost lăsați să se apropie de centrul sitului arheologic, unde s-au organizat evenimentele oficiale, liderii spirituali mayași au primit aprobarea de a-și derula propriile ritualuri, însă târziu și în afara pieței centrale.

Potrivit reprezentanților mayași, Oxlajuj B’ak’tun, încheierea ultimului ciclu din calendarul mayaș, ”este un moment pentru consolidarea înțelepciunii ancestrale și a căutării neîncetate a echilibrului. (…) Este jignitor ca mayașii să asiste la felul în care insituțiile guvernamentale și puterea economică promovează folclorizarea Oxlajuj B’ak’tun, capitalizând un moment important și creând o imagine politică prin promovarea turistică și organizarea de spectacle, în maniere care interpretează complet neadecvat viziunea cosmologică a mayașilor,” au declarat liderii grupurilor mayașe, citați de Global Voices.

Marginalizarea acestor comunități este o practică la ordinea zilei în Guatemala, unde are loc o politică agresivă de discriminare a mayașilor, dar și de folosire abuzivă a resurselor naturale aflate mulți ani în mâinile mayașilor. Liderii comunităților au invocat printre exemplele lor deschiderea unor proiecte de exploatare minieră, construirea de baraje pentru hidrocentrale, monoculturile pentru companii multinaționale ș.a.m.d.

Sursa: Global Voices

Foto: News.com.au

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger