Premiul Pulitzer pentru literatură (ficţiune) nu se acordă în 2012

0

Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, comitetul care decide acordarea premiului Pulitzer pentru literatură americană (secţiunea ficţiune) nu a reuşit să cadă de acord asupra unui câştigător, drept urmare premiul nu va fi acordat în acest an.

 

 

Deşi „finala” s-a dat între trei cărţi, în cele din urmă, la rândul lor selectate dintre multe alte propuneri, reprezentantul comitetului de administrare a premiului, Sig Gissler, susţine că nici una dintre cele trei opere nu a reuşit să întrunească votul majoritar al membrilor comitetului. „După îndelungi analize, s-a decis să nu se acorde premiul în acest an, la această secţiune”, a spus acesta. Cărţile luate în considerare în final au fost: „The Pale King” – David Foster Wallace, „Swamplandia” – Karen Russell şi „Train Dreams” – Denis Johnson. Comitetul nu a oferit alte detalii în legătură cu decizia (mai exact, care ar fi fost motivele pentru care membrii votanţi nu au putut cădea de acord asupra unei decizii comune finale care să rezulte în acordarea premiului).

Pentru reprezentanţii editurilor, vestea a fost dezamăgitoare. „Este cel mai important premiu pentru scriitura americană şi este o ruşine că juriul nu a putut găsi o operă de ficţiune care să merite premiul. Pulitzer-ul vinde, este adevărat, este un premiu care poate schimba traiectoria carierei unui scriitor”, a declarat Paul Bogaards, director de publicitate la editura care a publicat „Swamplandia”. Pe lângă notorietate, autorul care primeşte premiul câştigă şi suma de 10.000 de dolari, oferită de comitetul Pulitzer. Preşedintele juriului pentru premiul Pulitzer pentru literatură , Susan Larson, a declarat că misiunea juriului a fost să selecteze lista celor trei cărţi finaliste; „decizia de a nu acorda premiul la această categorie în acest an a fost în întregime în mâinile comitetului premiului Pulitzer”, a spus ea.

Alte categorii şi-au găsit câştigători în acest an – spre exemplu, la secţiunea non-ficţiune, premiul a mers la „The Swerve: How the World Became Modern”, de Stephen Greenblatt; la secţiunea istorie, premiul a mers la „Malcolm X: A Life of Reinvention”, de Manning Marable (istoric), iar la secţiunea biografie, premiul a ajuns la profesorul John Lewis Gaddis (Universitatea Yale), pentru „George F. Kennan: An American Life”. Premiul Pulitzer pentru poezie americană a fost câştigat de Tracy Smith, pentru volumul „Life on Mars”. Detalii despre alte premii Pulitzer acordate în acest an găsiţi şi aici.

 

Sursa: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger