Dezvoltarea durabilă înseamnă consumul resurselor Pământului într-un ritm care să asigure nevoile prezente, dar și pe cele ale generațiilor viitoare, protejând, în același timp, mediul. Unele companii au deturnat acest concept în scopuri “cosmetice” și îl folosesc pentru a-și înverzi imaginea. Greenwashing-ul este un fenomen internațional, dar ecologiștii francezi s-au hotărât să-i și arate cu degetul pe “trișori”, astfel că Friends of the Earth Franța premiază cele mai nocive companii în cadrul Premiilor Pinocchio pentru Dezvoltare Durabilă.
Afacerile companiei Sime Darby înfloresc pe spatele africanilor privați de pământurile lor. Compania a achiziționat în Liberia 400.000 de hectare acoperite de plantații de palmier, care reprezintă 4% din suprafața țării. 90% dintre comunitățile afectate de plantații spun că nu au existat consultații sau nu li s-au dat informații referitoare la vânzarea acestor terenuri către Sime Darby. Compania plănuișete să deschidă o nouă fabrică în sudul Franței pentru a furniza ulei de palmier “sustenabil” pe piața europeană, distrugând dreptul la o viață demnă pentru mii de locuitori ai Liberiei. Sime Darby concurează cu mari șanse la premiul categoriei “One for all, all for me” din cadrul premiilor Pinocchio.
Unul dintre proiectele companiei de construcții Vinci este construcția unui aeroport în orașul francez Nantes. Aeroportul ar urma să acopere 2.000 de hectare de teren agricol fertil. Pentru a justifica “injustificabilul” reprezentanții companiei promit că vor crea un “observator agricol” pentru a documenta istoria locului, iar fermierilor din zonă le promit că își vor putea vinde produsele în restaurantele aeroportului. Printre alte măsuri de “greenwashing” se numără promovarea agriculturii locale organice prin permiterea vânzării produselor către angajații aeroportului. Compania Vinci concurează la categoria “Greener than green”.
Perenco este o companie petrolieră anglo-franceză prezentă în 16 țări. În Guatemala, subsidiara acestei companii exploatează 47 de puțuri în Parcul Național Laguna del Tigre, unde se află cele mai întinse pământuri umede din America Centrală. Deși exploatarea are loc într-o zonă protejată, contractul de concesiune a fost prelungit și s-au săpat alte patru puțuri în 2010. Contractul este complet defavorabil Guatemalei și comunităților din zonă, stipulând că firma poate cere compensații statului pentru pierderi. Ironic, Perenco a finanțat o expoziție despre cultura Maya la Muzeul Quai Branly din Paris. Compania candidează la premiul “Dirty hands, pockets full”.
Premiile se vor decerna pe 17 noiembrie la Paris. Rămâne de văzut ce companie va avea curajul să se arate la față.