Premiile Ig Nobel 2012 – cele mai comice cercetări ştiinţifice ale anului

1

Ig Nobel sunt varianta porno a premiilor Nobel. Marţi seară au fost acordate, la Harvard, distincţiile pentru cele mai stupide sau doar amuzante cercetări ştiinţifice ale anului trecut. Vedeţi mai jos lista.

Neuroştiinţe – a fost acordat unor cercetători americani care au arătat că e posibil să înregistrezi semnale active din creierul unui somon mort. Cercetarea aceasta nu a fost tocmai inutilă, scopul fiind să arate că neuroimagistica nu e atît de precisă pe cît se crede.

Chimie – într-un orăşel din Suedia, locuitorii blonzi s-au trezit într-o dimineaţă cu părul verde. Chimiştii din localitate au descoperit că sursa acestei transformări era în reţeaua de apă. Pentru această descoperire – oarecum evidentă – au primit Ig Nobelul.

Dinamica fluidelor – s-a acordat pentru o cercetare despre motivele şi modurile în care se varsă cafeaua cînd mergem cu o ceaşcă în mînă.

Fizică – Ig Nobelul pentru fizică s-a acordat unei echipe internaţionale care a construit un model matematic pentru a exprima forma şi mişcarea părului prins în coadă.

Medicină – nişte doctori francezi au descoperit o metodă pentru a minimiza riscul ca gazul din colon să facă un pacient să explodeze în timpul unei colonoscopii.

Lista e mai mare dar dintre toate, cel mai drag nouă e Premiul pentru Pace, acordat primarului oraşului Vilnius care a demonstrat cum se poate rezolva problema parcărilor ilegale:

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger