Premierul Erdogan îi sfidează pe demonstranți și cere oprirea protestelor din Turcia

1

Sâmbătă, 1 iunie, a doua zi în care sute de manifestanți anti-guvernamentali din Turcia s-au ciocnit cu forțele de ordine, prim-ministrul Tayyip Erdogan a cerut încetarea imediată a protestelor și a rămas ferm pe poziții. Premierul a spus că va merge mai departe cu planurile de redezvoltare a Parcului Gezi din centrul Instanbulului, planuri care au stârnit demonstrațiile. Protestatarii au ieșit prima oară în stradă luni, după ce guvernul a smuls copaci din parc, într-o mișcare numită Occupy Gezi, apoi, până vineri, furia s-a îndreptat spre premierul Tayyip Erdogan.

 

Foto: occupygezipics.tumblr.com/

 

Erdogan a anunțat însă că nu va ceda „extremiștilor sălbatici” și a cerut oprirea prostetelor. Ciocnirile dintre manifestanți și poliție au început vineri în Istanbul și au continuat acolo și în capitala Turciei, Ankara, scrie BBC News. Corespondenții săi spun că protestul ar fi aprins și o mânie extinsă împotriva unei presupuse „islamizări” din partea conducerii guvernamentale. Erdogan se află la putere din 2002, iar unii dintre turci se plâng că guvernul pe care îl conduce devine tot mai autoritarist. Partidul AK din care face parte își are rădăcinile în islamul politic, însă premierul spune că lucrează în slujba secularismului.

Sâmbătă, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a-i împiedica pe protestatarii care strigau „Uniți împotriva fascismului” și „Demisia guvernului” să ajungă în piața Taksim, care găzduiește Parcul Gezi, scrie Reuters, ciocnirile soldându-se cu zeci de răniți. Manifestanții s-au confruntat cu poliția și în cartierul Besiktas, după ce au traversat podul de deasupra strâmtorii Bosfor, într-o altă încercare de a ajunge în piață. Aproape 1.000 de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor de vineri, cele mai violente din Turcia ultimilor ani, iar șase oameni și-au pierdut ochii după ce au fost loviți cu canistre de gaz.

Vineri, și Germania s-a confruntat cu proteste de stradă. Manifestanții anti-capitaliști ai mișcării “Blockupy” au înconjurat sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt, furioși că BCE ar fi încurajat guvernele din zona euro să impună măsuri de austeritate pentru a-și reduce datoriile publice. Potrivit poliției germane, în jur de 1.000 de oameni s-au strâng în ploaie vineri dimineața în districtul financiar al orașului, ținându-se de mâni și blocând străzi. “Blockupy” anunța vineri două zile de proteste împotrivia „politicii de sărăcire” practicate de guvernul german și de așa-numita „troică” formată din ECB, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Mai multe detalii aflați în filmulețul de mai jos:

 


Un comentariu

  1. Pingback: Protestatarii turci sărbătoresc plecarea poliției din Piața Taksim | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger