Premieră: Sângele artificial curge prin venele umane

0

Cercetătorul Luc Douay, de la Universitatea “Pierre et Marie Curie” din Paris, a realizat prima transfuzie de sânge artificial în trupul unui om. Împreună cu echipa sa, Douay a extras celule stem hematopoietice din măduva spinării unui voluntar şi le-a făcut să se dezvolte în globule roşii; la final, cercetătorii au injectat 10 miliarde de astfel de celule (echivalentul al 2 mililitri de sânge) înapoi în măduva pacientului.

După cinci zile, între 94% şi 100% din celulele stem injectate au rămas în circuitul sangvin, cifre care s-au redus la 41-63% după 26 de zile – o rată de supravieţuire normală pentru celulele sangvine produse natural. Celulele “artificiale” funcţionau exact ca cele normale, transportând cu succes oxigen prin organism. “Rezultatele arată că se poate ajunge la o rezervă nelimitată de sânge”, a spus Douay, rezervă de care omenirea are nevoie cu disperare chiar dacă donatorii din ţările dezvoltate s-au înmulţit la număr. Nevoia este şi mai mare în zone ale lumii cu rate mari de infecţie cu HIV.

Alte încercări de a sintetiza sângele s-au axat pe dezvoltarea unui înlocuitor artificial al acestei substanţe, nu pe producerea de sânge natural pe căi artificiale. Înlocuitorii artificiali ai sângelui se prezintă ca o soluţie pentru transfuziile administrate după dezastre naturale sau în regiuni izolate. Însă în ciuda reuşitei lui Douay, producţia în masă de sânge artifical este încă departe. Pacienţii care au nevoie de transfuzii ar avea nevoie de un număr de celule de 200 de ori mai mare decât cel administrat voluntarului francez. Robert Lanza, unul dintre primii oameni care au dezvoltat celule sangvine în laborator sugerează folosirea celulelor stem embrionare, capabile să genereze de 10 ori cantitatea obţinută Luc Douay.

Sursa: Popular Science

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger