Premieră: Olanda, obligată prin decizie judecătorească să îşi reducă emisiile de gaze cu 25%

0

O instanţă olandeză a decis că statul olandez trebuie să îşi reducă cu 25% emisiile de gaze în următorii cinci ani, pentru a-şi proteja cetăţenii de efectele schimbărilor climatice; decizia este prima de acest fel din istorie, în primul proces intentat unui guvern pe tema schimbărilor climatice.

 

Decizia judecătorească aparţine unui tribunal din Haga şi impune guvernului Olandei să îşi reducă emisiile de gaze cu cel puţin 25% în următorii cinci ani. Decizia este istorică şi poate însemna un precedent de excepţie pentru restul lumii. Completul de judecată, format din trei judecători, a statuat că planul guvernului olandez de a scădea emisiile cu 14 – 17% până în anul 2020 (comparativ cu nivelurile anului 1990) era nerealist, în condiţiile în care pericolul prezentat de schimbările climatice este tot mai accentuat.

Procesul a fost intentat guvernului olandez de organizaţia pentru dezvoltare durabilă Urgenda Foundation, care a depus plângerea în anul 2013; i s-au alăturat 900 de reclamanţi civili, iar cazul a ajuns în instanţă în luna aprilie a acestui an. Avocaţii reclamanţilor au susţinut că politicile actuale ale guvernului olandez nu sunt suficiente, în faţa pericolelor schimbărilor climatice, ca atare îi pun în pericol pe cetăţenii statului. Reclamanţii au cerut tribunalului să oblige Olanda să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon cu 25% şi să declare că o încălzire globală cu peste 2 grade Celsius ar duce la o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului la nivel global.

Lipsa de acţiune a guvernului, au susţinut reclamanţii, va cauza, pe lângă creşterea nivelului mării, inundaţii, valuri de căldură, secete şi răspândirea de boli tropicale, printre altele, efecte care îi vor împiedica pe cetăţenii olandezi să se bucure de drepturile lor fundamentale, protejate de legile interne şi de la nivelul Uniunii Europene. De la bun început, s-a considerat că acest caz ar putea stabili un precedent legal: ca guvernele să fie obligate, în baza tratatelor privind drepturile omului, să-şi protejeze cetăţenii în faţa schimbărilor climatice. Este pentru prima oară în Europa când cetăţenii trag statul la răspundere pentru lipsa de acţiune privind schimbările climatice şi, totodată, este, se pare, primul caz din lume în care drepturile omului sunt invocate alături de legi interne.

Un reprezentant al organizaţiei Urgenda, Dennis van Berkel, spune că, înainte de această decizie judecătorească, “singurele obligaţii legale ale statelor erau cele asumate prin tratate internaţionale, la înţelegere unele cu altele”. “Acum este pentru prima oară când o instanţă decide că statele au obligaţii legale faţă de cetăţenii lor, independent de tratate internaţionale”, mai spune acesta. Judecătorul Hans Hofhuis a susţinut în faţa instanţei, la pronunţarea deciziei, că ameninţarea prezentată de încălzirea globală este severă şi “cunoscută de către guvernul olandez”, prin prisma pactelor internaţionale semnate.

“Statul nu trebuie să se ascundă în spatele argumentului că soluţia problemei globale a schimbării climatice nu depinde numai de eforturile Olandei. Orice reducere a emisiilor contribuie la prevenirea riscurilor grave aduse de schimbările climatice şi, din poziţia sa de ţară dezvoltată, Olanda ar trebui să îşi asume poziţia de lider în această privinţă”, a conchis judecătorul. Ideea de a da statul în judecată pe tema schimbărilor climatice, din perspectiva drepturilor omului, îi aparţine avocatului olandez Roger Cox, autorul cărţii Revolution Justified, în care susţine că sistemul judiciar ar trebui să forţeze guvernele să acţioneze în direcţia schimbărilor climatice. “Nu poţi distruge lumea şi accepta că aceste schimbări climatice vor încălca drepturile omului în toată lumea şi apoi să decizi că legea nu joacă niciun rol în asta”, a spus avocatul.

Iniţiative similare au avut loc în SUA, însă au fost încununate cu eşec. Cea din Olanda i-a inspirat, însă, şi pe alţi europeni. Un grup de belgieni care se numeşte Climate Case pregăteşte un proces similar împotriva guvernului belgian, adunând până acum 8.500 de semnături.

 

Mai multe detalii despre decizia tribunalului din Haga puteţi citi pe The Guardian.

 

Sursa: The Guardian

Foto: Chantal Bekker/Urgenda – Bucurie la aflarea deciziei instanţei de judecată olandeze

 

Puteţi citi şi:

Cetăţenii olandezi au dat guvernul în judecată pe tema schimbărilor climatice

De ce Olanda este mereu printre cele mai fericite ţări din lume

Amsterdam va avea numai autobuze electrice până în 2025

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger