Premieră mondială: Un francez diagnosticat cu scleroză multiplă a sărit cu paraşuta deasupra Everestului

2

Marc Kopp (foto) are 55 de ani, locuieşte în Paris şi suferă de scleroză multiplă, dar, în ciuda acestei afecţiuni, care îl restricţionează destul de mult, el a devenit prima persoană cu dizabilitate din lume care a sărit cu paraşuta deasupra Everestului. Evenimentul a avut loc duminică, informează AFP.

 

 

Marc a sărit alături de prietenul său Mario Gervasi, care este campion la paraşutism şi, după aterizare, a fost dus la un spital din Kathmandu cu elicopterul, în caz că ar fi avut nevoie de îngrijire medicală – dar, din fericire, aceasta nu a fost necesară. „Mă simt foarte fericit, sunt extenuat, dar fericit”, a mărturisit Marc după salt. Diagnosticul de scleroză multiplă i-a fost pus acum mai bine de un deceniu. Scleroza multiplă este o boală degenerativă a sistemului nervos care afectează capacitatea creierului de a comunica cu restul corpului; cu muşchii slăbiţi, leziuni pe coloana vertebrală sau pe creier, pacienţii astfel diagnosticaţi ajung, de regulă, să îşi piardă abilitatea de a vorbi şi/sau de a merge.

Marc a sărit în tandem cu amicul său de la înălţimea de 10.000 de metri, deasupra Everestului, a plutit în aer şi a aterizat cu bine. „Sper ca reuşita mea să îi inspire şi pe alţi oameni diagnosticaţi cu această boală. Sper ca şi alţii să mă urmeze”, a spus francezul. El a recunoscut că pregătirea pentru salt a fost „foarte dureroasă” şi că a simţit durerea în tot corpul. În mod normal, Marc se deplasează într-un scaun pentru persoane cu dizabilităţi, dar pentru a ajunge în Himalaya a fost nevoit să petreacă mai multe ore călare pe un cal, lucru dificil de suportat pentru coloana sa vertebrală. „De mai multe ori, în ultimele zile, am crezut că nu îmi voi putea realiza visul”, a mărturisit Marc. Acest vis al său a fost posibil şi cu ajutorul multor prieteni şi chiar necunoscuţi, care au donat bani pentru ca suma necesară aventurii, de 26.000 de euro, să poată fi completă.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: AFP, Time

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger