Premieră mondială: transplant de uter de la mame la fiice

2

Primul transplant de uter de la mamă la fiică din lume a fost efectuat cu succes în Suedia, la sfârşitul săptămânii trecute. Două tinere suedeze au primit uterele mamelor lor, care le-au dat viaţă, în speranţa ca, astfel, să poată şi ele să rămână însărcinate şi să devină mame.

 

 

Procedura chirurgicală a fost realizată de o echipă de peste zece chirurgi de la Universitatea din Gothenburg, Suedia. Numele pacientelor au fost păstrate secrete, din motive evidente de apărare a dreptului la intimitate. Medicii spun că vor considera transplantul un succes 100% abia când femeile care au primit uterele vor rămâne gravide şi vor naşte copii. „Nu putem numi operaţia un succes total până nu apar copiii. Aceasta va fi cea mai bună dovadă a succesului transplantului”, a spus Michael Olausson, unul dintre chirurgii participanţi la procedură.

Ambele paciente au început tratamente de fertilizare in-vitro dinainte de operaţie, iar embrionii lor îngheţaţi vor fi transferaţi înapoi în corpurile lor odată ce starea de sănătate va fi considerată potrivită de către medici, care le ţin sub permanentă observaţie. Tinerele au în jur de 30 de ani şi se recuperează bine după operaţie, a anunţat universitatea într-o declaraţie de presă. Una dintre ele se născuse fără uter, iar cealaltă a suferit o operaţie de îndepărtare a uterului din cauza unui cancer cervical de care suferea. „Mamele donatoare sunt bine, deja se pot mişca şi vor pleca din spital în câteva zile”, a precizat Mars Brannstrom, profesor de obstretică şi ginecologie la universitatea responsabilă pentru reuşita transplantului şi lider al echipei de cercetare care a lucrat la proiectul transplantului de uter încă din anul 1999 (compusă din 20 de oameni de ştiinţă, medici şi specialişti).

O echipă de medici turci a anunţat, anul trecut, primul transplant de uter din lume, doar că acesta provenea de la o persoană decedată; deocamdată, nu există informaţii dacă persoana care a primit uterul a devenit mamă sau măcar urmează tratamente pentru fertilitate. De fapt, primul transplant de uter de la o persoană vie către o alta a avut loc în anul 2000, în Arabia Saudită, dar uterul a fost scos după trei luni, din cauza unui blocaj (cheag de sânge). Medicii suedezi speră ca transplantul realizat de ei să devină primul cu adevărat de succes din lume, cu rezultatele aşteptate, adică naşterea unor copii sănătoşi.

 

Sursa: BBC

Foto: „Femei însărcinate” (Steve Gribben), sursa Fineartamerica.com

 


2 comentarii

  1. Pingback: Premieră mondială: Transplant de uter de la mamă la fiică | BuzzNews

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger