Premieră medicală: copil născut dintr-un ovar congelat, recoltat de la mamă când avea 13 ani

1

O femeie din Belgia este prima din lume care a dat naştere unui copil după ce i-a fost transplantat ţesut ovarian recoltat de la ea şi congelat, pe vremea când ea însăşi era un copil. Femeia, care are acum 27 de ani, a fost supusă unei operaţii de recoltare a ovarului respectiv când avea 13 ani, înainte de a începe un tratament agresiv pentru anemie falciformă.

 

 

Ovarul care a rămas în corpul ei a fost distrus de tratamentul pentru boală, ceea ce însemna că femeia nu putea să procreeze decât în urma unui transplant. Astfel, după ce ţesut de ovar sănătos, care i-a fost recoltat în copilărie şi păstrat la gheaţă, a fost reintrodus în corp, tânăra a rămas însărcinată şi a născut un băiat sănătos, în luna noiembrie a anului trecut. Detaliile despre acest caz unicat pentru medicină au fost publicate abia ieri, în revista Human Reproduction.

Femeia, care a dorit să rămână anonimă, a fost diagnosticată cu anemie falciformă pe când avea doar cinci ani. Ea (cu familia) a emigrat din Congo în Belgia, unde doctorii au decis că boala era atât de gravă, încât necesita un transplant de măduvă,  obţinut de la fratele ei, care s-a dovedit compatibil. Însă, înainte de transplant, trebuia să urmeze chimioterapie, pentru ca sistemul ei imunitar să fie dezafectat, ca să nu respingă ţesutul transplantat. Chimioterapia poate distruge funcţiile ovariene, aşa că medicii i-au recoltat un ovar şi ţesut aferent şi le-au congelat.

La vârsta respectivă, fata dezvoltase deja semnele pubertăţii, dar nu avea ciclu menstrual; ovarul rămas în corp a cedat când ea avea 15 ani. Zece ani mai târziu, tânăra a decis că vrea un copil, astfel că medicii au grefat mostrele de ţesut ovarian păstrat la gheaţă inclusiv pe ce mai rămăsese din acel ovar distrus de tratament. Cinci luni mai târziu, menstruaţia i-a apărut spontan şi, la vârsta de 27 de ani, a rămas însărcinată pe cale naturală. “Pacienta a fost extrem de stresată în timpul procedurilor, pentru că era singura ei şansă de a avea un copil biologic, dar acum este foarte fericită şi se bucură de viaţă”, a spus medicul ginecolog Isabelle Demeestere, cea care a coordonat tratamentul.

Aceasta speră, totodată, ca procedura să ajute şi alte persoane tinere, mai ales luând în considerare numărul în creştere al celor care supravieţuiesc bolilor hematologice cu care sunt diagnosticaţi în copilărie. Astfel, pacienţi trataţi pentru limfom, leucemie sau sarcom ar putea beneficia de şanse similare. În clinica ei, 20% dintre cei care recurg la congelarea ţesuturilor sunt copii şi mii de oameni apelează, deja, la această procedură, la nivel global. “Este nevoie, totuşi, de investigaţii detaliate asupra metodei, mai ales în cazul fetelor tinere aflate înainte de pubertate”, a completat medicul amintit.

Ea a ţinut să precizeze că procedura va fi disponibilă numai pentru pacienţi care riscă pierderea funcţiilor ovariene, deoarece prezintă anumite riscuri, cum ar fi deteriorarea ovarului sănătos recoltat sau reintroducerea în corp, la transplant, a unor celule maligne. “Era de aşteptat ca un ovul sănătos să aibă resurse; problema era dacă acele resurse se pot maturiza, dacă ţesutul a fost recoltat la vârstă atât de fragedă, congelat şi apoi reimplantat”, spune şi profesorul Adam Balen, preşedinte al British Fertility Society, care a salutat cu bucurie vestea. Aproximativ 40 de copii s-au născut, până acum, în lume, cu ajutorul ţesuturilor ovariene congelate, dar recoltate de la femei mai în vârstă, nu de la fete tinere, pre-adolescente.

 

Sursa: Health BBC

Foto: Imgur

 

Puteţi citi şi:

Cum a devenit un bărbat tatăl fratelui său. Aspecte etice şi legale

Copii cu trei părinţi. Câteva aspecte etice

Primul copil născut în urma unui transplant de uter. Câteva aspecte etice

Marea Britanie a adoptat legea care permite crearea de copii cu material genetic de la trei persoane


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger