Premieră istorică: Peste jumătate din americani nu au partener de viață

1

Americanii care nu au partener de viață au ajuns să însumeze peste jumătate din populația adultă din SUA, pentru prima oară de când guvernul de peste ocean a început să adune astfel de statistici, în 1976, scrie Bloomberg. În luna august, potriviti Biroului de Statisticiă a Muncii, în jur de 124,6 milioane de americani nu aveau parteneri de viață, dintre care puțin peste 50% aveau vârste de peste 16 ani.

 

 

De la începutul lui 2013, procentul americanilor singuri rămăsese suspendat sub pragul de 50%, pe care l-a depășit însă iulie și august 2014. În 1976, el era de 37,4%. Într-un raport intitulat “Selfies”, economistul Edward Yardeni scrie că numărul de persoane fără parteneri de viață a crescut cu peste 50%, fenomen pe care îl numește “remarcabil” și care afectează economia, societatea și politica.

LA nivel general, americanii fără partener de viață, mai ales cei tineri, preferă să închirieze decât să-și cumpere locuințe. Tinerii singuri care n-au fost căsătoriți niciodată sunt mai puțini dispuși să facă copii, la fel și cei mai în vârstă care au fost căsătoriți și care au deja copii adulți. Asta influențează modul în care cheltuiesc și ce cumpără. Yardeni spune că numărul în creștere de gospodării cu o singură persoană sporește și inegalitatea veniturilor în Statele Unite. “Deși au venituri mai mici la nivel de gospodărie decât persoanele căsătorite, [aceste persoane]au și mai puține cheltuieli, mai ales dacă nu au copii în casă”, scrie economistul.

Procentul adulților americani care nu s-au căsătorit niciodată a crescut la 30,4%, de la 22,1% cât era în 1976, în timp ce proporția celor divorțați, separați sau văduviți de soț sau soție a crescut la 19,8%, față de 15,3%.

Puteţi citi şi:

Căsătoria sau uniunea liberă?

Cât costă o despărţire

Sindromul celibatului: Când tinerii unei ţări refuză să mai facă sex


Un comentariu

  1. O mica observatie: a nu avea partener de viata nu este acelasi lucru cu a fi in celibat. Celibatarii sunt doar un sub-grup al persoanelor fara partener de viata. ‘Celibatar’ este statutul detinut de o persoana care nu s-a casatorit niciodata si la care nu va reveni niciodata dupa casatorie. Dupa terminarea casatoriei, persoana in cauza va fi divortata sau vaduva, adica se va incadra in grupul “fara partener de viata”.

    Prin urmare, headline-ul “Americanii care traiesc in celibat au ajuns sa insumeze peste jumatate din populatia adulta din SUA” este gresit. Propozitia se refera la adultii fara partener de viata care au ajuns sa insumeze mai mult de jumatate din populatia adulta. Americanii care traiesc in celibat sunt de fapt mai putini, respectiv sunt cei din ultimul paragraf: “Procentul adulților americani care nu s-au căsătorit niciodată a crescut la 30,4%…”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger