Premieră în Afganistan: prima femeie judecător nominalizată la Curtea Supremă de Justiţie

0

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a nominalizat, ieri, pentru prima oară în istoria statului, o femeie într-un post de răspundere la Curtea Supremă de Justiţie a ţării; totodată, preşedintele a numit alte şase femei în posturi guvernamentale importante, informează BuzzFeed. Ghani a promis că va numi mai multe femei în astfel de posturi, în viitorul apropiat, ca parte a unul plan naţional de acţiune pentru protejarea femeilor din zone de conflict.

 

 

Judecătoarea care face istorie în Afganistan este Anisa Rasouli, a cărei nominalizare pe post a fost contestată şi întârziată de opoziţia conservatoare din ţară, scrie AFP. Rasouli conduce asociaţia femeilor judecător din Afganistan (Afghan Women Judges Association). Ea deţine acum un mandat de zece ani la Curtea Supremă, în cadrul completului de nouă judecători. Ca să poată ocupa efectiv poziţia, însă, judecătoarea are nevoie şi de acordul parlamentului asupra nominalizării. Iar parlamentul a mai “întors” din drum iniţiative prezidenţiale, în special în ceea ce priveşte drepturile femeilor.

Celelalte femei au primit posturi ministeriale (patru dintre ele) şi de guvernatori (două), informează agenţia turcă de ştiri Anadolu Agency. Poziţia publică a preşedintelui afgan a fost mereu că femeile din ţara sa trebuie să aibă drepturi legale precum dreptul la divorţ, la moştenire şi la educaţie. “Pacea va domni în Afganistan când toţi cetăţenii afgani vor accepta toate capitolele din Constituţie – asta înseamnă includerea femeilor în rândul cetăţenilor cărora li se aplică drepturile şi obligaţiile constituţionale”, a declarat acesta. El a mai cerut tinerilor afgani, în special, să renunţe la gândirea misogină.

 

Surse şi foto: BuzzFeed, AFP

 

Puteţi citi şi:

Misiunea curajoasă a unei femei afgane: educarea fetelor din Afganistan

Ţara unde este cel mai greu să fii femeie, în acest moment

Afganii votează creioane sau buldozere

Măgari-ambulanţă pentru femeile în travaliu din Afganistan

Tragedii ascunse după văl: portrete ale femeilor din Afganistan

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger