Premianţii Galei Premiilor Participării Publice din 2017 sunt oamenii care aprind lumina în comunităţi

0

La cea de-a VIII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică pe 23 martie, au fost anunţate cele 13 premii pentru iniţiative civice şi campanii de advocacy, care au adus schimbări benefice în comunităţi, prin influenţarea unor decizii publice. La eveniment au participat peste 300 de persoane, iar mesajul acestei ediţii a fost “Primul aprinde lumina”.

Lipsa de echitate în felul în care sunt acordate locuinţele sociale, succesul unor elevi în a convinge Ministerul Educaţiei să acorde manuale gratuite liceenilor, recuperarea de către locuitorii unui cartier clujean a unui parc lăsat de izbelişte de autorităţi, lupta sătenilor din Mestecăniş împotriva construirii unei gropi de gunoi sau o lege mai bună pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist sunt câteva dintre subiectele campaniilor premiate anul acesta.

„E un premiu simbolic dat unui soi de erou necunoscut numit omul care începe să devină cetăţean implicat, cel care până acum vreun an şi-a văzut doar de munca lui, onest şi profesionist, dar căruia acum i se ia voalul ignoranţei de pe ochi şi îşi dă seama că, chiar dacă este absolut incomod, nu există altă soluţie decât să înceapă să se zbată. Altfel dacă el nu schimbă nimic, lucrurile vor rămâne la fel ca ieri. Suntem zeci de mii, poate sute de mii, care începem să ne trezim din somnul raţiunii civice.Cătălin Teniţă, premiant al Galei Premiilor Participării Publice, 2017

Premiile ediţiei G3P din 2017: 

  • Premiul Cu dreptatea faci casă bună, Fundația Desire, Campania „Avem nevoie de Căși sociale ACUM!” 
  • Premiul Special pentru Tineret Dialogu-i fruncea strategiei, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Proiectul Împreună pentru tineri”
  • Premiul Revoluție de manual, Asociația Elevilor din Constanța, Campania „Manuale gratuite pentru elevi. Legea nu se negociază.” 
  • Premiul Am câștigat teren, Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur, Asociația Colectiv A, Campania „La Terenuri Mănăștur – 4 ani de implicare în cartier”
  • Premiul Rezistența din Pasul Mestecăniș, Localnicii din satele Valea Putnei și Mestecăniș, Campania „Să spunem NU abuzului de putere: Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș!”
  • Premiul Tratament pentru anemie legislativă, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), Campania „Norme pentru Legea 151/2010 privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate”
  • Premiul București, București, oraș plin de Văcărești, Asociația Parcul Natural Văcărești, Campania „Parcul Natural Văcărești”
  • Premiul (De)codarea guvernării, Cancelaria Prim-Ministrului prin Consilier de Stat Dan-Flaviu Nechita, Proiectul „GovITHub – We Gov It!”
  • Premiul Malpraxis la bugetare, Asociația Dăruiește Viață, CampaniaJaf în sănătate la Primăria Capitalei”
  • Premiul Cu analizele la zi, Asociația Partener pentru Tine, Campania „Vrem apă potabilă!”
  • Premiul Special CeRe, Teniț@ and Friends for Democracy, Cătălin Teniță
  • Premiul Un stilou numit putere la Categoria specială Jurnaliști, Echipa emisiunii „România, te iubesc!”, ProTV 
  • Premiul special CeRe: Şase sute de mii şaizeci şi patru

Detalii despre premiile acordate, aici.

„Anul acesta putem să spunem că participarea devine mainstream. Deja nu mai e ceva ce fac doar ONG-urile sau câteva grupuri de cetăţeni. Cel puţin în acest început de an, nu ne-a mai venit să zicem ultimul stinge lumina. Am arătat la Gală că e importantă lumina aprinsă în Piaţa Victoriei, şi la fel de importantă este lumina aprinsă la Merişani sau Mestecăniş. E importantă lumina aprinsă când nu ne place guvernul şi la fel de importantă e lumina când o lege nu are norme sau când o hotărâre a consiliului e nedreaptă”. Oana Preda, Director Executiv CeRe


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger