Vineri, 16 septembrie 2011, opt sute de parcări de pe glob se transformă în parcuri. Bucureştiul se alătură pentru a doua oară mişcării, cu 1 500 de metri pătraţi amenajaţi în parcările de lângă magazinul Unirea (aripa Călăraşi) şi Carrefour Băneasa. Noile spaţii verzi vor găzdui activităţi pe toate gusturile. Evenimentul este organizat de RFI România şi îşi propune să atragă atenţia că e nevoie de mai mult spaţiu public şi de o relaţie mai bună între cetăţeni şi oraşul lor.
La PARK(ing) Day 2011 participă parcări din 30 de oraşe de pe glob. Bucureştenii îşi vor putea prelungi astfel vacanţa, oricare ar fi pasiunile lor: sport în aer liber, relaxare şi jocuri de societate, activism urban, artă, protecţia animalelor.
Chiar şi întâlnirile de business devin mai relaxate în lounge-ul creat pe iarbă verde (se întâmplă şi în New York!). Statui vii (precum în Barcelona) vor înfrumuseţa parcarea din zona Unirii. Zmeie, biciclete şi spaţii de joacă vor îndemna bucureştenii la relaxare în Băneasa. Poveştile despre Bucureşti şi locuitorii săi vor fi împărtăşite la standurile PARK(ing) Day.
Detalii despre activităţile din 16 septembrie sunt disponibile pe parkingday.rfi.ro. PARK(ing) Day este un eveniment ecologic desfăşurat la nivel mondial, organizat în Bucureşti de RFI România cu sprijinul ApaNova, Carrefour, Romprest, Green Factory, Băneasa Shopping City, Intersport, Harmony Design şi Primăria Municipiului Bucureşti. Parteneri media: Zile şi Nopţi, Hotnews, România Liberă, Think outside the box, Decât o Revistă şi Metropotam.
Proiectul PARK(ing) day a fost iniţiat în 2005 de Rebar, un studio de design din San Francisco şi are menirea de a pune în dezbatere felul în care este folosit spaţiul public în marile orase, militând pentru schimbări ale infrastructurii urbane.
Think Outside the Box îşi mută, pentru o zi, redacţia în parcare. Ieşim în mijlocul oraşului, de unde vom lua în timp real pulsul din centrul Bucureştiului. În plin trafic, te-aşteptăm în afara cutiei, să stăm de vorbă sau pur şi simplu să ne plictisim cu metodă.
Campionat de plictiseală
Te simţi hiperocupat şi ţi-ai pune la status „cumpăr timp liber”? Stai mai tot timpul pe net, încât ai impresia că „nu mai ai timp de nimic”? Ţi-e dor de verile lungi, în care tăiai frunză la câini? De când munceşti prea mult, ai uitat cum e să fraci menta? TOTB te ajută să depăşeşti criza de timp şi te invită într-un spaţiu special amenajat pentru recuperarea paradisului pierdut: plictiseala. Înscrie-te la campionatul nostru de plictiseală şi hai la Park(ing) Day, pe 16 septembrie, să-ţi desfiinţezi adversarii la cele trei probe:
- Tăiat frunză la câini. Mergem pentru voi la adunat frunze din parc, facem strigare pentru câini mai bătrâni, cu răbdare, şi vedem de unde i-a venit românului ideea că asta ar fi o îndeletnicire a dracului de plictisitoare.
- Exerciţiu zen. Privim cum se usucă vopseaua pe o scândură. Dacă viteza informaţiei te debusolează şi ai impresia că timpul se contractă încă din anii ’80, aici îţi e locul. Aşteptăm doritori pentru acest unic experiment despre dimensiunea subiectivă a timpului.
- Proba de foc. Mai ţineţi minte melodia lui Bryan Adams, Everything I Do It Do It For You? Ei bine, cine va asculta de cele mai multe ori în căşti acest şlagăr care ne-a ros creierele, va câştiga detaşat.
Wall of Lame
Cu siguranţă toată lumea îşi mai înnoieşte din când în când un album imaginar sancţionează tot ce o zgârie pe retină: gipane parcate ţărăneşte pe trotuar, peturi intrate în putrefacţia milenară la toate colţurile de stradă, gume de mestecat lipite în marele mozaic al spaţiului public, afişe cu „Execut puţuri” sau „Fac termopane” înfipte direct în copaci, coşuri de gunoi sfidate şi lista poate continua la nesfârşit. Facem o exorcizare colectivă şi îi punem la loc de cinste pe Wall of Shame pe toţi care ne fac viaţa mai nasoală. Adunăm fotografii, filmuleţe, mărturii cu şi despre proastele obiceiuri ale zoomenirii.
Do It Myself
Ne minunăm mereu de cum reciclează „alţii”, de parcă toate lucrurile sănătoase s-a face „în afară”. Nu facem decât să uităm că în România peturile au cele mai variate reutilizări posibile – de la păstrat conserve sau fabricat sifoane, până la ocuparea locurilor de parcare -, că mai fiecare meştereşte din electronice vechi sau că unii mai merg încă să-şi repare fermoarul. Căutăm oameni şi idei care fac reciclare fără campanii de marketing, mici acte ecologice de bucătărie şi soluţii ingenioase pentru marile eco-bătăi de cap.