Precipitațiile, măsurate cu o rețea de telefonie mobilă

0

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen și de la Institutul Meteorologic din Olanda au folosit în toată țara o rețea de telefonie mobilă pentru a măsura nivelul de precipitații, scrie BBC News. Ploaia absoarbe și dispersează semnalele celularelor astfel încât se poate obține o imagine generală a căderilor de precipitații.

Experimentul cercetătorilor a arătat că metoda e comparabilă cu radarele și aparatele de măsurat ploaia și poate fi folosită în regiunile în care acestea din urmă lipsesc sau sunt tot mai puține. Datele de înaltă calitate privind precipitațiile sunt necesare pentru prezicerea inundațiilor sau pentru administrarea eficientă a resurselor locale de apă. Cu toate acestea, instrumentele care măsoară cantitatea de precipitații sunt în declin în toată lumea (între 1989 și 2006, au scăzut cu jumătate în Europa și cu 90% în America de Sud).

Ideea că ploaia poate fi măsurată cu ajutorul semnalelor telefoniei mobile a fost lansată într-0 lucrare publicată de revista Science în 2006. Creșterea și scăderea puterii semnalului din fiecare “legătură” – calea de la un stâlp de telecomunicație la altul – arată ce cantitate de ploaie se află, în medie, între stâlpi. Cum aceste legături se încrucișează de-a lungul unei regiuni, ele pot oferi o hartă generală a precipitațiilor care cad într-un anumit moment.

Pentru a testa ideea la scară largă, în 2011, cercetătorii olandezi au preluat puterea semnalelor de la 2.400 de legături operate de compania T-Mobile NL, pe parcursul a 12 zile. Datele obținute au fost comparate cu cele înregistrate cu radare și instrumente de măsurat precipitațiile și s-au dovedit a fi similare. Aflați mai multe detalii pe BBC News.

Foto: Flickr/Shandchem


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger