Prea multă sare și prea puțin potasiu – o combinație fatală

0

Prea multă sare în combinație cu prea puțin potasiu crește riscul de deces, spun cercetătorii americani.

Concluziile unui studiu al Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor contrazic un alt studiu de săptămâna trecută care nu a găsit dovezi potrivit cărora reducerile în consumul de sare ar duce la scăderea riscului de boli de inimă și deces prematur.

“Sarea este rea pentru sănătate”, spune dr. Thomas Farley, comisar pentru sănătate în New York, care conduce campania de reducere a sării în restaurante și alimentele ambalate cu 25% în următorii 5 ani.

Majoritatea experților în sănătate sunt de acord cu Farley. Ei spun că prea multă sare nu e bună, iar reducerea consumului de sare ar duce la scăderea presiunii arteriale, care crește riscul de atac de cord și accident cerebral. Consumul de sare este în creștere din anii 1970 până în prezent, americanii consumând dublul cantității zilnice recomandate.

Studiul s-a axat pe combinația dintre un consum ridicat de sare și unul scăzut de potasiu care este riscant, în mod deosebit. Cercetătorii au studiat efectele acestei combinații pe 12.000 de oameni de-a lungul a 15 ani. Până la sfârșitul studiului, 2.270 de participanți au murit, 825 din cauza unei boli de inimă, iar 433 din cauza cheagurilor de sânge și accidentelor cerebrale.

“Persoanele care aveau o dietă bogată în sare și săracă în potasiu au avut un risc cu 50% mai mare de a muri din orice cauză și un risc de două ori mai mare, sau o creștere cu 200%, din cauza unui atac de inimă”, explică dr. Elena Kuklina, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.

Ea recomandă creșterea consumului de potasiu prin adăugarea a cât mai multe fructe și legume proaspete în alimentație, precum spanac, struguri, morcov, cartofi dulci și lapte și iaurt cu conținut scăzut de grăsime.

Foto: Flickr / spDuchamp

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger