Prea mult sau prea puţin testosteron ne face la fel de curajoşi

0

Filme precum Wall-Street au legat imaginea jucătorului la bursă dispus să rişte pînă la extrem de cea a masculului agresiv, în care duduie testosteronul.  Se pare însă că această corelaţie nu e realistă. 

Ani de zile, acest stereotip părea confirmat de studiile ştiinţifice. A intrat în mitologia modernă recentă ideea că un nivel ridicat de testosteron predispune la comportament aventuros, în timp ce un nivel mai scăzut presupune mai multă prudenţă.

Ca toate teoriile care pun accentul prea mult pe un singur element, şi aceasta s-a dovedit reducţionistă. Scott Huettel, profesor la Duke University din North Carolina, a măsurat la 298 de oameni nivelul de testosteron, iar apoi aceştia au fost implicaţi în diverse jocuri (cu mize financiare reale), pentru a determina legătura dintre testosteron şi risc.

Cele mai riscante decizii le-au luat cei cu un nivel foarte mare de testosteron, dar, surprinzător, şi cei cu un nivel foarte scăzut. Practic, cele două extreme au avut un comportament mai aventuros decît cei aflaţi pe la mijloc.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger