Prea multă auto-admirație pe Facebook prostește

0

De când oamenii au început să se mute în valuri pe rețele sociale, au apărut și vrafuri de studii care ba ne arată că statul pe Facebook ne face mai invidioși sau afectează căsniciile, că a determinat creșterea numărului de operații estetice ș.a.m.d. Azi, aflăm dintr-un studiu publicat în Media Psychology că, dacă ne uităm prea mult la propriile profile de Facebook, riscăm să ne prostim.

05FACEBOOKJP-popup joon mo kang

Cercetarea arată că, deși în primele vârste ale rețelei sociale, utilizatorii erau mai degrabă interesați de profilele celorlalți, acum interesul vizează mai mult propriile profile, pe care mulți Facebook-iști le contemplează îndelung. Studiul, realizat cu 159 de studenți americani, observă că cinci minute de parcurgere a propriului profil determină o creștere a respectului de sine, însă reversul acestui exercițiu de narcisism este scăderea motivației. ”Creșterea respectului de sine indusă de expunerea la profilul de Facebook a atras totodată reducerea motivației utilizatorilor de a obține rezultate bune la sarcinile cognitive de dificultate medie care le-au fost date în urma exercițiului,” arată autoarea Catalina Toma, de la University of Wisconsin-Madison. Această concluzi a fost trasă după chestionarea subiecților în legătură cu imaginea de sine și comportamentul din rețelele sociale, respectiv cuantificarea performanțelor cognitive în intervalul imediat următor.

Nu ne vom panica și nici nu ne vom închide conturile, însă un sfat bun ar fi acela să nu ne admirăm prea mult pe Facebook, dar nici să nu tânjim la fotografiile de vacanță postate de vecinii de rețea sau la imaginile prin care aceștia încearcă de multe ori să-și prezinte, idealizat, viața. Potrivit altor studii, acest tip de comportament induce utilizatorilor sentimente de tristețe și singurătate, asociate cu invidie.

Sursa: Time

Foto: Joon Mo Kang


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger