Praful și fierul din ocean, factori care influențează clima

0

 

Cercetători de la Universitatea din Barcelona și Institutul Federal de Tehnologie din Elveția au studiat și analizat fluxul de praf și fier din Oceanul Antarctic pe perioada ultimilor patru milioane de ani. Studiul lor arată legătura strânsă dintre schimbările climatice și concentrația de praf din ocean, începând de acum mai bine de un milion de ani.

Pentru prima dată, rezultatele unui astfel de studiu arată conexiunea extrem de strânsă dintre mărimea depozitelor de praf / fier din Oceanul Antarctic și cantitatea scăzută de dioxid de carbon din atmosferă. Publicat în revista Nature, studiul confirmă rolul jucat de depozitele de fier în creșterea nivelului de fitoplancton în perioada glaciară, fapt care a intensificat funcția oceanului sudic drept colector pentru dioxidul de carbon. Praful, format din particule de sol, plante și altele, afectează clima prin modificarea balanței energetice a atmosferei și asigură fierul și micronutrienții necesari unor organisme marine. Studiul indică faptul că praful a jucat, cel mai probabil, un rol – cheie în fertilizarea algelor microscopice din oceanul sudic, accentuându-i rolul de colector de dioxid de carbon: microorganismele cresc și preiau dioxidul găsit în atmosferă, iar când mor îl eliberează în adâncurile oceanului.

Chiar dacă autorii studiului spun că rezultatele muncii lor îi ajută să înțeleagă mai bine evoluția climatică a ultimului milion de ani din viața planetei, cercetarea are efecte și pentru viitor: va permite oamenilor de știință să înțeleagă cum viitoare modificări în atmosferă și în biologia de suprafață a oceanelor pot duce la alterarea eficienței cu care Oceanul Antarctic capturează și elimină dioxidul de carbon din atmosferă. Studiul ar putea veni chiar în sprijinul proiectelor care propun fertilizarea cu fier a oceanului sudic cu scopul reproducerii acestui proces (cândva complet natural) și reducerii nivelului de dioxid de carbon. Totuși, spun autorii studiului, deși datele lor arată clar rolul jucat de praf și fier, trebuie luat în considerare și faptul că circulația apei în ocean era alta decât acum, de unde și eficiența fierului în capturarea dioxidului de carbon. Ce s-ar întâmpla cu ecosistemele la o fertilizare artificială cu fier este greu de prevăzut, mai spun oamenii de știință, care recomandă, deocamdată, prudență.

 

Sursa și foto: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger