Companiile farmaceutice ar trebui să fie mai transparente în legătură cu practicile derulate de contractorii lor pentru obţinerea unor medicamente în ţările în curs de dezvoltare, avertizează raportul Access to Medicine Index. Acesta spune că puţine companii farmaceutice au luat măsuri concrete pentru ca practicile derulate în ţări în curs de dezvoltare de către partenerii cu care lucrează să fie sigure şi etice.
Cele mai multe astfel de companii nu au prezentat dovezi prin care să se arate că deţin controlul asupra procedurilor derulate de contractorii cu care lucrează în ţări în curs de dezvoltare. Este de lăudat efortul companiilor de a face ca medicamentele să devină mai accesibile, prin producerea lor în ţări cu mână de lucru mai ieftină, dar nu este suficient, susţine raportul care este publicat o dată la doi ani şi, totodată, stabileşte topul celor mai mari 20 de companii farmaceutice din lume. Potrivit datelor pentru 2012, compania GlaxoSmithKline stă în fruntea topului, urmată de Johnson & Johnson şi Sanofi. Raportul este finanţat de mai multe organizaţii (între care şi cea coordonată de Bill şi Melinda Gates), dar şi de un departament de stat din Marea Britanie. El este realizat de experţi aflaţi în Olanda.
Deşi raportul apreciază faptul că multe companii farmaceutice au scăzut preţurile unor produse, făcându-le mai accesibile şi persoanelor cu venituri mai mici, dar care au nevoie de diverse tratamente, el susţine că firmele din această industrie ar trebui să fie mult mai deschise în legătură cu practicile de lobby pe care le derulează şi cu procedurile de obţinere a medicamentelor, inclusiv în cazul subcontractorilor. „Există o tendinţă de a încredinţa diverse experimente clinice unor subcontractori, dar într-o astfel de relaţie lucrurile trebuie definite foarte clar şi coordonate cu atenţie. Deşi toate companiile vorbesc despre conduită morală în activitatea lor, despre audit, numai patru dintre companiile farmaceutice au putut oferi detalii despre disciplina procedurilor şi măsurile luate când au existat abateri. Este adevărat că legislaţiile în ţările de dezvoltare sunt uneori instabile sau în curs de formare, dar orice acţiune care prezintă un risc pentru pacienţi este inacceptabilă şi ridică serioase semne de întrebare”, a precizat David Sampson, unul dintre autorii raportului.
Sursa şi mai multe detalii: BBC