”PR-ul lipsit de scrupule dăunează grav coloanei vertebrale”. Happening pentru Roșia Montană la Gala PR Awards

31

Gala PR Awards 2011, organizată ieri la Palatul Parlamentului, a avut parte de o surpriză la intrare: o echipă de opt tineri costumați în medici a verificat starea de sănătate a coloanei oamenilor din PR, oferind fie bilete de mulțumire celor care nu lucrează pentru promovarea RMGC, fie invitația de a trece pe la cabinet pentru ”repararea coloanei” – celor de la agenția implicată în campania pro RMGC.

Nebăgați în seamă de jandarmi (care au crezut, probabil, că operațiunea de pe scările Parlamentului era pusă la cale special pentru gală sau că era vreo activitate promoțională), opt oameni ignoră frigul serii și își pun halate albe, bonete și măști de medici. Invitații galei sunt opriți respectuos pe covorul roșu și întrebați de la ce agenție sau companie sunt. Reacțiile variază: unii nici nu vor să se oprească, alții se uită circumspect și întreabă ”de ce?”, alții răspund instant. Când aud mesajul transmis de către doctorii de coloană și, mai cu seamă, când primesc biletele, mai toți încep să zâmbească. Unii râd de-a binelea. Apreciază gestul și modalitatea punerii sale în practică. Sunt și alții care nu dau importanță, dar cel puțin nu aruncă biletele pe jos.

”Acest happening – pentru că asta este, de fapt, ce facem noi aici – vizează PR-ul și campaniile realizate pentru RMGC, compania care vrea să înceapă exploatarea minieră cu cianură la Roșia Montană. Noi îi așteptăm urgent la cabinet pe oamenii de PR ai RMGC și pe cei de la agenția The Practice, autorii campaniei ”Transparența e aur curat”, pentru un implant de vertebre. Pentru că, deși pe termen scurt poate aduce premii și venituri substanțiale, PR-ul lipsit de scrupule dăunează grav coloanei vertebrale”, spun participanții la eveniment. Organizarea happening-ului a fost o acțiune comună, fiecare din cei implicați a pus umărul și astfel au făcut rost de halate, au cumpărat măștile, au făcut biletele și au conceput modalitatea de expunere a mesajului.

La gala premiilor din domeniul comunicare și PR care a avut loc aseară, agenția The Practice a obținut premiul ”Golden Award for Excelence” pentru campania realizată pentru RMGC (”Transparența e aur curat”) – la categoria comunicare pentru administrarea crizelor, riscurilor și oportunităților. Exact această campanie a fost ținta happening-ului de aseară susținut de cei opt tineri. Pe biletele de mulțumire oferite celor de la alte agenții sau companii neimplicate, mesajul a fost: ”Eugen David, Călin Caproș, Sorin Jurcă, Remus Cenușă și restul familiilor care rezistă în Roșia Montană vă mulțumesc că nu v-ați implicat în campania RMGC”. Pe biletele de trimitere la repararea coloanei, care vizau agenția The Practice, mesajul a fost acesta: ”Eugen David, Călin Caproș, Sorin Jurcă, Remus Cenușă și restul familiilor care rezistă în Roșia Montană te roagă să nu îi mai ajuți pe RMGC să mintă”.

Astăzi, tot la Palatul Parlamentului, are loc dezbaterea ”Adevăruri despre Roșia Montană”, al cărei invitat principal este Jo Leinen, președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European. Printre temele abordate se numără: poziția Parlamentului European față de mineritul cu cianuri, impactul asupra mediului ai proiectului minier cu cianuri, perspective geologice asupra exploatării miniere de la Roșia Montană, alternative de dezvoltare la Roșia Montană, embargo informațional și campanie de dezinformare a RMGC și altele. Invitați să susțină temele și discuțiile sunt, alături de Jo Leinen, și academicianul Ionel Valentin Vlad (vicepreședintele Academiei Române), prof. dr. Afrodita Iorgulescu (Grupul pentru salvarea Roșiei Montane din cadrul ASE București), Ștefania Simion (Alburnus Maior), inginer Justin Andrei (cercetător, fost director al Institutului de Geologie al României), prof. univ. dr. Mircea Babeș (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”), Răzvan Martin (coordonator de programe, Agenția de Monitorizare a Presei), Sorin Jurcă (Fundația Culturală Roșia Montană), Remus Cernea (co-președinte Mișcarea Verzilor), Daciana Sârbu și Rovana Plumb (europarlamentari PSD).


31 de comentarii

 1. Am fost aseara la gala, ca lucrez la un ONG pentru copii. Am primit biletelul de la voi 🙂
  Faza e ca voi probabil ca n-ati fost in sala… Dar, poate vreti sa stiti ce a fost inauntru. Cei de la The Practice v-au raspuns. Chiar misto as zice. Au zis chiar despre coloana lor vertebrala… au aratat-o pe scena pe bune! Directorul firmei a aratat o radiografie cu coloana sa vertebrala.
  Discursul a fost ceva de genu (zic si eu din memorie): “Credem in proiectul Rosia, altfel nu am lucra pentru el. Pentru noi e foarte important sa ne pastram coloana vertebrala. Eu am si verificat-o pe a mea. Iata radiografia (si a aratat-o tuturor celor din sala 🙂 ) am o coloana vertebrala intacta ca toti oamenii de la noi…” Si au primit APLAUZE.

 2. Felicitari celor de la The Practice pentru raspuns. Eu merg la Rosia Montana inca din 1995 si le recomand celor care vorbesc despre subiectul asta sa se documenteze intai si apoi sa judece daca acel PR este sau nu “lipsit de scrupule”.

 3. Felicitari “sanitarilor” pentru initiativa si abordare! Un mesaj clar, la obiect, in spiritul “haz de necaz” si totusi optimist.

  Daca cei de la agentia The Practice sutin ca ei cred in proiect si ca in acelasi timp au coloana vertebrala, cu siguranta sunt insuficient (sau dez-)informati, altfel nu ar putea sustine un proiect corupt de la bun inceput, plin de ilegalitati, sustinut de un Guvern care contrazice drepturi constitutionale ale cetatenilor in favoarea corporatiilor, un proiect care cu toata asa zisa tehnologie “moderna” este in evident contratimp cu directia in care se misca lucrurile la nivel mondial, si priveste inspre o vreme apusa in timp ce in jur creste valoarea mediului curat, a biodiversitatii, a patrimoniului. Schimbati sensul! Riscati sa va izbiti mai devreme sau mai tarziu de cei impotriva carora mergeti, si care devin tot mai numerosi!

  • da-mi un motiv care sa demonstreze ca proiectul asta e plin de ilegalitati. ca vrei tu sa crezi chestia asta, e alta treaba. dar compania de ceva vreme incoace nu face decat sa comunice ceea ce face pana la cele mai mici detalii. avand in vedere ca sunt foarte multi interesti de subiect eu zic ca e o chestie foarte onesta. iar oamenii astia de la The Practice, au facut pana acum o treaba foarte buna si sper sa faca in continuare.

   • Daca e cumva ilegal, alesii nostri o vor face sa fie legal contra unei sume modice sau unor atentii primite de la companie. Daca proiectul nu e ilegal, e imoral, obscen, criminal.

    • alesii nostri nu sunt singurii care monitorizeaza proiectul asta. deja comisia europeana isi face simtita prezenta, si nu cred ca o sa fie singura data. deci chiar daca, sa zicem, alesii nostri ar primi atentii pentru inchis ochii, nu ai cum sa-i mituiesti pe cei veniti din afara.

 4. E o vorba din batrani: “Si cu sacii in caruta si cu banii in buzunar, nu se poate”. Exact asta e dilema celor care sustin rgmc. Cum sa ia comisioanele, dar sa fie considerati si oameni cinstiti. Grea dilema.

 5. Fireşte că au primit aplauze. Doar era o gală de pr-işti, şi e necesar, pentru orice pr-ist, mai ales pentru cel care lucrează nu pro bono pentru cine ştie ce campanie umanitară, ci îşi câştigă existenţa din meseria asta inerent cam murdară, să îşi păstreze loc de manevră. Răspunsul la întrebarea ‘ce voi face când şi dacă o companie îmi va oferi un purcoi de bani ca să mint de să-mi sară capacele’ e greu, moralmente, să ţi-l dai ţie însuţi… fiindcă îţi dai seama că, poate, doar norocul de a nu fi fost ispitit încă de instituţii ca RMGC ţi-a păstrat coloana vertebrală dreaptă.

  Imoralitatea nu doar cauzează coloanei şi imaginii (că asta n-ar fi catastrofal), dar dă, oricărui om normal şi cu o brumă de inteligenţă, insomnii. Fireşte, atunci, că începi să-ţi spui ţie însuţi că e bine ce faci. Când Bogdan Naumovici spune, într-un interviu, că proiectul Gold Corporation e mană cerească fiindcă, odată aprobat, el va deschide calea altor ŞAPTESPREZECE astfel de exploatări în România, el nu ne minte pe noi. Chiar asta se va întâmpla dacă începe Roşia, vom face din Ardeal şvaiţer şi vom umple găurile cu cianură. Nu, nu… ca să poată trăi mai departe, Naumovici chiar a început să creadă. Dovadă concludentă că, atunci când diavolul se oferă să-ţi cumpere, zice el, doar umbra (cooperarea, ajutorul, sub lozinca ‘this is just a job’), el îţi vrea de fapt, şi întotdeauna, sufletul.

  Şi, cu toată dragostea şi admiraţia pentru ce au făcut ‘chirurgii’ de aseară, vă previn: din păcate, coloana nu se repară aşa uşor. Deci ideea ar fi, iubiţi pr-işti, să fiţi conştienţi că v-aţi ales o meserie riscantă, dar tocmai de aceea provocatoare. S-o faceţi cu dăruire, cu talent, dar mereu cu atenţie la… vertebre.

 6. Excelenta idee, felicitari echipei de “medici” care au oferit controlul medical gratuit! Insa le sugerez sa mearga de urgenta si la Cotroceni si sa-l controleze la coloana pe intaiul lobby-ist al RMGC, presedintele Romaniei traian basescu (da, cu litere mici, nu e o greseala!)

 7. Pingback: Sex fara prezervativ, sanatatea coloanei vertebrale, amenzi pentru publicitate mincinoasa si inchiderea televizorului (din Campania ”Salvati Rosia Montana!” adunate) « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 8. daca ei cred realmente in proiectul asta, foarte frumos. pana la urma e un proiect care si-a demonstrat profitabilitatea. si pentru noi si pentru companie. deci, unde e problema in a-l sustine?

 9. Mi se pare greu sa inteleg cum lumea nu intelege ca dreptul la proprietate nu e optional, negociabil si nu are pret, ca atunci ne pot fi vandute si alte drepturi din constitutie si e inceputul unei profitabile tiranii. SUNT localnici adevarati care nu vor sa se mute, ALTCEVA, nu mai conteaza.

 10. nu le serveste cineva astora de la compania lui naumovici niste cafea cu cianura? ca daca au ajus sa creada, sigur nu vor pati nimic daca o beau…

 11. Pingback: Rosia Montana: Artileria grea de marketing pro si contra » Stefan Stroe – Independent Brand Strategist » Blogul lui Stefan Stroe

 12. Pingback: Bloggerii A listeri de genul Zoso sunt ruinati ca imagine | Iulian Andrei ::

 13. naumovici isi ia banii si daca se aproba proiectul si daca nu. Intrebarea e : daca i-ar da cineva bani mai multi, ar lucra contra RMGC cu aceeasi coloana vertebrala cu care acum se indoaie sa adune 30 de arginti- pardon, galbeni….?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger