Poziţie GAS: Mutilarea copacilor în Parcul Central din Cluj

3

Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) protestează împotriva acțiunii barbare a Primăriei de mutilare a copacilor din Parcul Central din Cluj, prezentată ca “toaletare”. Măsurile de “toaletare” cu drujba, trebuie să înceteze și să fie înlocuite cu metode mai eficiente.

Cel mai profesionist mod de a îngriji copacii este de a verifica fiecare arbore în parte și de a constata care sunt problemele specifice. În unele situații, problema constă în eventualele crengi care prezintă pericol de accidente, fie că sunt uscate sau aproape rupte. În alte situații, dacă problema constă în bolile unor arbori, atunci acestea trebuie identificate ca atare și aplicat tratamentul corespunzător. Dacă anumiți arbori incomodează într-un fel diverse rețele edilitare, atunci coroana lor se poate remedia local, nu la toți arborii din parc.

Procesul de toaletare nu trebuie să schimbe imaginea actuală a parcului, ci să respecte modul în care acești arbori au crescut. Ca urmare a mutilărilor, imaginea celui mai important parc al Clujului va suferi enorm. Parcul Central este un monument istoric în sine și acești arbori s-au dezvoltat în forma actuală în zeci de ani. „Toaletarea” primăriei nu este deloc atentă cu atmosfera parcului și alterează ireversibil un monument istoric natural!

Amintim diagnosticul unui specialist: „Toaletarea arborilor nu se face prin tăierea ramurilor groase și a întregului sistem de crengi care susțin foietajul, pentru că urmările sunt pătrunderea prin răni a agenților patogeni, precum ciupercile de putregai, și a insectelor dăunătoare, precum gândacii de scoarță, reducerea aproape la zero a fotosintezei, a evapotranspirației și a respirației arborilor, toate însemnând, pe scurt, condamnarea acestora la moarte lentă”, avertiza conf. dr. Ecaterina Fodor, biolog, într-o petiție adresată primarului Clujului, Sorin Apostu (citat dintr-un articol despre mutilarea copacilor în Romania, rev. KAMIKAZE, 13-19 iulie 2011, nr. 28). Un articol care avertizează asupra acțiunii primăriei găsiți în Ora de Cluj.

Sursa: GAS


3 comentarii

  1. Pingback: Trimite sesizarea. Reclamă-ți dreptul la oraș! |

  2. Pingback: GAS: Reclamă-ţi dreptul la oraş! | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: Trimite sesizarea. Reclamă-ți dreptul la oraș! | Slicker

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger