Poziția Rețelei Naționale a Muzeelor față de incidentul de la Muzeul Țăranului Român

0

”Reţeaua Muzeelor îşi afirmă din capul locului susţinerea faţă de managementul Muzeului Ţăranului Român, în calitatea sa de membru cu drepturi depline, pentru deschiderea de care a dat dovadă în momentul acceptării cererii de organizare a unui astfel de eveniment în cadrul muzeului, ştiut fiind puternicul  factor de risc pe care acesta îl implica,” arată un comunicat trimis azi de Reţeaua Naţională a Muzeelor.

 

mtrpoza

 

”Deși suntem conștienți că o bună parte a societății noastre, prin tipul de educație și valori morale împărtășite, nu tolerează acele categorii de oameni de o altă orientare sexuală decât cea promovată de preceptele creștine, Rețeaua Națională a Muzeelor din România recomandă muzeelor să nu opereze cu altceva decât cu ideea de modernism și de maximă deschidere, traduse în cazul nostru prin facilitarea necondiționată a accesului tuturor categoriilor de oameni în spațiul dorit participativ al unui muzeu. Cu siguranță și în comunitatea muzeală există păreri diferite legate de tema orientării sexuale a unei persoane, dar nu avem voie să le transpunem în modul cum facem muzeologie și cum ne dedicăm publicului. Așa cum medicii au un cod etic personal, așa și muzeografii au propriul cod etic care trebuie respectat și aplicat cu sfințenie.

Dacă vor să fie cu adevărat convingătoare în impunerea punctelor proprii de vedere, grupurile de persoane care au reacționat violent față de proiecția unui film din cadrul acestui eveniment trebuie să ofere replici culturale și nu isterice, să ne uimească și să ne bucure cu proiecte artistice și culturale de grup sau personale, pentru a da orice fel de ”lecție” sau argument în sprijinul valorilor în care cred și pe care le promovează. Muzeele le vor oferi spațiu de exprimare în egală măsură.

Dorim, de asemenea, ca muzeografii noștri să nu speculeze subiecte sensibile, care au atomizat societatea românească, pentru interese personale sau pentru rezolvarea unor probleme de autoritate în interiorul ierarhiilor din muzee.

Muzeele sunt obligate să promoveze valori culturale și sociale sănătoase, decente, din care să facă parte inclusiv TOLERANȚA, abordată și interpretată din orice perspectivă.

Rețeaua Muzeelor va interveni pe viitor nu sindicalist, ci prin apel la lege și la autoritățile statului și nu va mai permite deturnarea muzeelor de la adevăratele teme și probleme cu care se confruntă și pe care trebuie să le rezolve. Considerăm acest capitol închis, transmițând totodată către orice alt grup organizat, de felul celui care a intervenit nepermis în timpul unei acțiuni într-un spațiu muzeal, mesajul că muzeele vor oferi spațiu de exprimare culturală și artistică oricăror categorii de oameni, iar acest lucru nu se negociază,” arată comunicatul.

Puteți citi și:

Muzeul Țăranului Român condamnă manifestarea de homofobie de la proiecția de miercuri

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării condamnă public manifestările homofobe de la MȚR


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger