Poziția Alburnus Maior față de ilustrarea Roșiei Montane în emisiunea ”Patrimoniul Nimănui” de la Realitatea TV

3

Vă prezentăm mai jos o scrisoare deschisă ce exprimă poziția campaniei Salvați Roșia Montană, cu privire la emisiunea ”Patrimoniul Nimănui”, difuzată duminică, 5 februarie, la Realitatea TV. Pe această cale, Asociația Alburnus Marior transmite următoarele probleme majore care pun sub semnul întrebarii imparțialitatea postului de televiziune Realitatea, ca instituție de presă, în realizarea acestei emisiuni.

 

Către: Preşedintele SC Realitatea Media SA,

În atenţia dlui Mihai Tatulici, Realizator şi a dnei Valentina Iuliana Iancu, Producător

Stimată doamnă/ Stimate domn,

 

Ca urmare a realizării emisiunii „Patrimoniul Nimănui” ce va fi difuzată duminică, 5 februarie, ora 16.30, având drept subiect patrimoniul de la Roşia Montana, vă transmitem următoarele probleme majore care pun sub semnul întrebării imparţialitatea dvs. ca instituţie de presă:

Studioul principal al emisiunii este amplasat într-unul dintre imobilele din Roşia Montană, aparţinând SC Roşia Montană Gold Corporation SĂ (RMGC), mai precis Biroul de Arheologie al companiei, iar invitaţii care vor susţine intervenţii din acest birou sunt reprezentanţi ai companiei miniere SC Roşia Montană Gold Corporation şi exclusiv membri ai Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană (http://patrimoniurosiamontana.ro/despre-noi).

Menţionăm faptul că activitatea Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montana este susţinută financiar de către RMGC. Mai mult, alegerea locaţiei pentru studioul local este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în Roşia Montana se puteau identifica spaţii publice neutre adecvate găzduirii emisiunii.

Titlul atribuit emisiunii “Patrimoniul Nimănui” este rău-intenţionat în contextul în care numeroase obiective de patrimoniu de la Roşia Montana beneficiază, aşa cum se cunoaşte, de un statut de protecţie de cel mai înalt grad în condiţiile legislaţiei aplicabile în domeniul protecţiei monumentelor istorice, acela de monumente de importanta naţională şi universală. În acest sens, considerăm că această dezbatere este lipsită de legitimitate şi conţinut, fără prezenţa Ministerului Culturii, principalul actor responsabil de protejarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană. În lipsa unui reprezentant al Ministerului Culturii nu se pot dezbate obiectiv gradul de protecţie atribuit prin lege monumentelor din Roşia Montana şi nici solicitările venite din partea organisemelor de specialitate pentru includerea localităţii pe lista indicativă UNESCO.

În plus, realizatorii emisiunii nu au adresat o invitaţie de participare unui reprezentant al Asociaţiei Alburnus Maior, în condiţiile în care acţiunile în justiţie promovate de asociaţie împotriva Ministerului Culturii în vederea redobândirii statutului de protecţie al Masivului Cârnic de la Roşia Montana au avut un rol hotărâtor în ansamblul dezbaterilor şi deciziilor administrative privind posibilitatea însăşi de realizare a proiectului minier de la Roşia Montană.

De asemenea, considerăm că dl. Tatulici nu-şi poate exercita în mod independent rolul de moderator al emisiunii căci a beneficiat în august 2011 de o excursie în Noua Zeelandă plătită de Roşia Montană Gold Corporation. Deşi emisiunea se numeşte “Patrimoniul Nimănui”, ea este promovată de către RMGC ca fiind o emisiune dedicată relansării mineritului în Roşia Montană, fără ca acest lucru să fie comunicat de către Realitatea TV în promo-ul emisiunii sau invitaţilor în studio.

În lumina aspectelor menţionate mai sus, denunţăm cu fermitate lipsa de obiectivitate a emisiunii „Patrimoniul Nimănui” şi vom întreprinde demersurile necesare sesizării organismelor competente în asigurarea respectării regulilor de bază privind obiectivitatea dezbaterilor televizate şi corectă informare a publicului în probleme de interes major.

 

Cu respect,

Eugen David,

Preşedinte Alburnus Maior

 

 

 3 comentarii

  1. Practic ii deranjeaza ca faptul ca o emisiune despre patrimoniu cultural se desfasoara intr-un birou de Arheologie si ca invitatii au fost experti in domeniu? Sau ii deranjeaza ca RMGC au finantat cea mai mare cercetare arheologica din tara noastra de pana acum? In orice caz nu mi se pare rational. Faptul ca au investit in patrimoniul cultural si ca o vor mai face e un lucru pozitiv, oricum ai lua-o.

  2. Despre cum isi impune RMGC punctul de vedere:

    “Duminică s-a trecut peste această limită: după ce am fost lovit înainte de emisiune, la final am avut nevoie de protecția Poliției și a Jandarmeriei, pentru a scăpa de un grup de 4-5 angajați ai RMGC care încercau să-și impună argumentele cu pumnul.”

    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/tatulici-la-rosia-montana-democratie-e-in-strada-emisiunea-mi-o-fac-cum-consider-eu-si-de-ce-am-avut-nevoie-dupa-emisiune-de-protectia-jandarmilor-si-politiei-73897.html

  3. mi se pare o contradictie mare intre faptul ca Alburnus Maior vrea sa protejeze patrimoniul si opunerea sa fata de proiectul minier. De ce? fiindca prin acest proiect se aloca bani si pt patrimoniu, bani pe care nici Ministerul Turismului, nici al Culturii nu i-au alocat vreodata pt Rosia Montana.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger