Un profesor de filozofie povestea că a încercat, fără succes, un semestru întreg să le explice studenților fenomenologia lui Husserl. Abia când le-a predat-o în PowerPoint au început să priceapă câte ceva. În ciuda avantajelor, PP s-ar putea să fie o mare greșeală.
PowerPoint ne transformă în niște proști, a spus generalul James N. Mattis la o conferință din 2010. Aceleași experiențe nefericite cu PP l-au făcut pe șeful forțelor NATO în Afganistan, generalul Stanley McChrystal, să spună că PP e cel mai mare dușman al armatei.
Un expert american în comunicarea grafică a studiat documentele folosite în preajma lansării navetei spațiale Columbia, în 2003. Metoda PowerPoint a dus, prin natura ei simplificatoare, la obscurizarea anumitor informații esențiale, ceea ce a rezultat în prăbușirea navei. Comitetul de investigare a accidentului a criticat dur folosirea excesivă a PowerPoint de către NASA.
Stilul PowerPoint e unul superficial, potrivit pentru prezentări comerciale dar nu și pentru comunicări serioase de informație. Mai mult, PP mănâncă resurse – în 2006, un expert s-a distrat calculând ce economii ar face o bancă precum Citigroup dacă ar tăia din ședințe și pregătirea prezentărilor PowerPoint. Rezultatul – 47 milioane de dolari.
Slăbiciunile PP ar fi: simplismul ideilor, rezoluția spațială proastă, structura ierarhică pentru orice tip de conținut, fragmentarea narațiunilor, schimbarea rapidă a informațiilor în loc de concentrarea pe anumite secvențe, o preocupare pentru format în dauna conținutului, design incompetent pentru grafice și tabele și comercialismul care transformă informația în marfă.