Când creezi un obiect, oricât de mărunt, cu mâinile tale, satisfacția este infinit mai mare decât dacă l-ai fi achiziționat pur și simplu. Munca investită, pasiunea, efortul, luatul de capăt, toate fac parte dintr-o aventură personală, în care tu și obiectul pe care îl creezi sunteți personajele principale. La final, nu ai doar un șirag de mărgele sau o brățară, ci o poveste. Zilele acestea puteți să faceți astfel de povești, cu mâinile voastre, la standul Muzeului Țăranului Român din cadrul Street Delivery.
de Camelia Jula
”Fă o poveste cu mâinile tale” este îndemnul celor trei ateliere susținute de specialiști și voluntari ai Muzeului Țăranului Român (MȚR) în cadrul evenimentului Street Delivery. În spațiul dedicat lor de pe strada Arthur Verona, ei vă învață cum să faceți bijuterii din mărgele (coliere numite și zgărdane, brățări), obiecte variate din fetru și cărți poștale din ziare vechi. ”Prima dată am participat la Street Delivery cu prezentarea unei cercetări despre minoritățile din București. Ne-am gândit ca anul acesta să propunem ceva mult mai practic vizitatorilor și, credem noi, mai interesant. Avem un proiect numit ”Joaca de-a timpul”, desfășurat pe parcursul anului cu voluntarii noștri, care ajută copiii să învețe anumite tehnici pentru a realiza diverse obiecte (spre exemplu figurine din lut sau ornamente din hârtie, bijuterii din mărgele și multe altele). Aceste ateliere, pe care acum le-am adus acum aici, în stradă, sunt în conexiune cu sărbători din timpul anului, de care legăm învățarea unei anumite tehnici, pentru obiecte specifice tradiției acelei sărbători. Acum se apropie Sânzienele, spre exemplu, așa că ne-am gândit să începem prin a face mărgele, ca să fim frumoase purtând podoabe lucrate de mâna noastră”, explică Anamaria Iuga, coordonatorul proiectului și reprezentant al Muzeului Țăranului Român.
Marca standului MȚR: mâinile care creează povești
Obiectele făcute cu mâna noastră nu mor niciodată
Standul MȚR este ușor de găsit: un cort decorat cu fotografii de la alte și alte ateliere ale muzeului, iar în fotografii veți vedea doar mâini care realizează diverse obiecte. Tot mâinile sunt vedetele atelierelor din aceste zile: voluntarii arată și explică tehnicile de creație celor care doresc să învețe, iar fiecare își ia acasă obiectul realizat cu mâinile sale. ”Prin aceste ateliere dorim să atragem atenția asupra faptului că, pe vremuri, oamenii de la țară, în special, erau înconjurați de obiecte făcute de mâna lor sau de strămoșii lor și păstrate generații la rând. Fiecare obiect avea o poveste, spunea istoria familiei. Dar omul contemporan ce are? Obiecte cumpărate de ici – colo. Cel care trăia înconjurat de lucruri făcute de el era mai bogat. Plus că acele obiecte din casa de la țară nu mureau. Doar îmbătrâneau. Puteau fi refolosite în multe moduri, niciodată nu erau aruncate. Obiectele noastre moderne se strică și gata, facem loc altora”, spune Anamaria. La atelierele MȚR important este ca fiecare să învețe tehnica. Puteți încerca și acasă, odată ce ați deprins meseria de la specialiștii și voluntarii muzeului. Convingerea lor și ideea acestor ateliere este că oricine își poate face, și acum, obiecte frumoase, trainice, cu o poveste de spus.
Masa de lucru, plină cu mărgele gata să devină podoabe
Prima zi a fost dedicată atelierului de mărgelit (de creat zgărdane și brățări din mărgele mici și colorate). Roșii, verzi, mov, aurii, galbene, albe sau negre, mărgelele s-au răsfrânt pe masa de lucru la startul atelierului și au luat ochii tuturor. Primele la învățat tehnica au fost câteva voluntare MȚR și, cu voia dumneavoastră, subsemnata. Acele subțiri sunt special făcute pentru coaserea mărgelelor unele de altele (sunt, de fapt, cele mai fine ace pe care le-am ținut vreodată în mână); ața cu care se lucrează nu trebuie să fie prea subțire, ca să nu se rupă când salba este gata. Mărgelele colorate se găsesc pe la toate magazinele de artizanat, hobby sau la orice mercerie. Cât privește modelele, posibilitățile sunt nenumărate. Fie alegeți ceva de pe internet, fie (cum a fost cazul la Street Delivery) vă luați după un model gata făcut, eventual schimbând culorile cu cele care vă plac mai mult, fie inventați, pur și simplu! Lăsați imaginația să își facă de cap și combinați culorile. Tehnica este simplă, dar, ce-i drept, cere atenție mare și migală. Încet, mărgelele încep să formeze primele rânduri și brățara prinde contur. Dar este nevoie de răbdare multă, pentru că dexteritatea vine în timp și, dacă sunteți la prima experiență de acest gen, s-ar putea să vă simțiți neajutorați în fața buclucașelor mărgele, mereu dornice să o ia la vale de pe ață. Odată ce ați trecut de primele șapte – opt rânduri, însă, nu vă mai oprește nimic. Și nici nu ați mai lăsa acul din mână, vă spun din proprie experiență 🙂
Șiragul de mărgele prinde contur
Terapie prin artă, la atelierele de creativitate
Curios de ce meșterim noi aplecate deasupra unei mese pline de obiecte mici și colorate, un domn (se recomandă scenograf) privește cu ochi mari încercările noastre (încă timide, la acel moment) de a stăpâni mărgelele, acul și ața. ”Doamnelor, vă admir, dar eu nu aș putea face așa ceva. Sunt extraordinare, dar cred că îți trebuie răbdare de fier să duci una la capăt”, mărturisește domnul. Pare interesat de atelierul de sâmbătă, unde, spune el, ar putea chiar să încerce să creeze câte ceva. La mărgele, însă, nu se încumetă. ”Oare vom găsi un băiat sau bărbat interesat să facă astăzi ceva din mărgele?”, se întreabă una dintre fetele de la masă. Opinia generală este că nu 🙂 Când am părăsit eu masa de lucru, băncile erau pline de domnișoare, într-adevăr, iar domnii erau doar privitori de pe margine. Însă, la fel ca și în cazul scenografului care ne-a urat succes, poate atelierul de astăzi este mai interesant pentru domni: din bucăți de lână, prin tehnici diferite, predate acolo pe loc, vor putea face obiecte de fetru. Pot fi flori pentru pălăria doamnei, pot fi aplicații pentru interiorul mașinii, pot fi buburuze sau fluturi pentru cei mici. La fel ca și în cazul brățărilor și colierelor, imaginația nu are limite!
Model pentru atelierul de mărgelit (din colecția personală a Anamariei Iuga, MȚR)
Duminică puteți participa la al treilea atelier, în cadrul căruia voluntarii de la MȚR vă vor arăta cum să creați cărți poștale din bucăți de ziare vechi. ”Avem foarte multe ziare vechi și ne-am gândit să le transformăm în ceva util, modern și cu o poveste, desigur. Așa că vom face vederi, procedeul este foarte simplu și, la fel ca în cazul celorlalte ateliere, fiecare își ia acasă obiectul făcut. Important este că a învățat o tehnică pe care o poate folosi oricând, pe care o poate spune mai departe altora și cu ajutorul căreia și-a creat o poveste”, spune Anamaria. Pentru toți cei pasionați de astfel de activități și în afara unor evenimente specifice, muzeul are un program de voluntariat în care vă puteți înscrie oricând doriți. Trebuie doar să intrați pe site-ul MȚR și să trimiteți un email la adresa de contact, în care să specificați că doriți să deveniți voluntari. Veți primi informații despre program și atelierele de creativitate și veți decide unde și când participați. Scopul acestor ateliere de creativitate susținute de muzeu este de a ajuta copiii (în special pe cei care provin din medii sociale sau familii cu probleme diverse, aflați în evidența Direcției de Protecție a Copilului), dar și de a promova meșteșugurile, tradițiile. Și, chiar dacă nu își propun asta în mod direct, atelierele sunt și o formă de terapie, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Mai multe fotografii de la atelierul de mărgelit:
Pregătirea standului
Mărgelele se culeg cu vârful acului subțire
Mâinile și imaginația creează o poveste
Modelele prind viață
Podoabe din colecția personală a Anamariei Iuga, expuse drept model pentru voluntari și vizitatori
Râzând în soare, vesele mărgele
Foto: Camelia Jula