Am mers cu Cătălin Fuciu, un biolog pasionat de păsări, pe malul Lacului de acumulare Avrig și am vorbit despre păsările din zonă, în timp ce zburătoarele multicolore făceau ture deasupra noastră. Cătălin este ornitolog și se plimbă aproape zilnic, cu turiști sau singur, pentru a vedea și studia păsări.
Are 24 de ani și acum studiază un master la Facultatea de Științe din Sibiu. Păsările lui favorite sunt bufnițele și mi-a spus că mai salvează din când în când câte o vietate, dar o eliberează repede, „pentru că locul ei nu e în casă, printre oameni”. Am urmărit indiciile lăsate de păsări în speranța că vom vedea cât mai multe, iar când nu apărea niciuna, le-am momit pe limba lor cu sunete de păsări de pe telefon.
Ce e aparte la păsările din zona asta?
Nu neapărat că este ceva aparte referitor la specii în sine, ci la diversitatea lor. România nu prezintă bariere prea importante pentru păsările migratoare, acestea putând trece Carpații mai ales în perioadele calde. Cele mai privilegiate regiuni din punct de vedere al migrațiilor sunt: Delta Dunării, Văile Dunării, Mureșului, Oltului, Prutului, Câmpia Română, Depresiunea Bârsei, Câmpia Transilvaniei și Defileul Turnu Roșu. Căile urmate se integrează în 3 mari rute de migrație, în cadrul sistemului de migrare Palearctic- African, cărora li se adaugă o cale a sistemului de Palearctic-Indian. Astfel, Lunca Oltului este integrată în una din cele 3 mari rute. Deci diversitatea mare a speciilor din zonă se datorează atât din punct de vedere al rutei de migrație, cât și a diversității habitatelor.
Din anii ‘80, Lunca Oltului mijlociu a fost supusă unor vaste lucrări de amenajare lucrări ce au constat în șase hidrocentrale dintre care și lacul Avrig, acesta fiind pus în funcțiune în 1997. Datorită acestor lucrări de amenajare zona a suferit o schimbare radicală, au fost create un număr mare de zone umede, acestea oferind condiții propice pentru un număr mare de specii.
Ce înseamnă o pasăre pentru tine?
Am fost atras de fauna sălbatică de când mă știu, de mic copil umblam pe coclauri în căutarea a diverse orătănii.
Când am început să descopăr această lume a păsărilor, mi-am dat seama că în adâncul meu se conturează o pasiune. Astfel, 90% din activitățile mele se învârt în jurul păsărilor, de dimineața de când ‘’fac ochi‘’, îmi beau cafeaua și citesc câte un articol de cele mai multe ori despre păsări, încerc să descopăr informații noi. Apoi, fie că activez într-un proiect sau din proprie pasiune merg pe teren, îmi place să-mi petrec întreaga zi uitându-mă și ascultând păsări. Îmi place să port discuții despre păsări, să atrag și alte persoane spre acest domeniu, al ornitologiei.
Sunt norocos că am descoperit o astfel de pasiune, am investit în ea și astfel am ajuns să o transform în carieră.
De ce e importantă observarea si monitorizarea păsărilor?
Studiul comunităților de păsări, a prezenței și dinamicii lor într-un anumit punct sau într-un anumit habitat are importanță atât științifică, cât și culturală și conservativă.
Importanța științifică este data de relațiile interspecifice sau intraspecifice din cadrul unor comunități sau a unor relații dintre specii și habitat, relații care se pot modifica în timp, din cauza unor factori naturali sau antropici.
Din punct de vedere conservativ, studiul modului în care comunităţile de păsări folosesc anumite zone şi habitate în diferitele sezoane fenologie şi evaluarea necesităţilor ecologice ale acestor specii, în paralel cu calitatea habitatelor ocupate reprezintă fundamentul măsurilor de conservare specifice şi eficiente ce se pot aplica în vederea conservării anumitor specii şi a habitatelor acestora.
Din punct de vedere cultural, păsările au adus un plus omenirii. Asta datorită comportamentului lor, manifestat prin migrații, modalități de hrană etc. Astfel, păsările au luat parte în diferite opere, mituri și scrieri străvechi.
Păsările din Colinele Transivaniei, prin ochiul lui Cătălin:
- Pițigoi mare
- Corcodel mare
- Lăcar mare
- Barză albă
- Barză albă
- Lebădă de vară
- Vânturel roșu
- Codobatură albă
- Sfrâncioc mare
- Șorecar comun
- Rață mică
- Pescăruș albastru
- Vânturel roșu
- Fazan
- Corcodel mare
- Lișiță
Fotografii de Mădălin Nicolaescu
Mai multe informații de călătorie despre destinația Colinele Transilvaniei găsiți aici și aici.
Informații despre alte destinații pentru ecoturism din România găsiți aici.
Fundația Friends For Friends și Think Outside the Box în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România prezintă proiectul editorial #descoperaecoRomania, din cadrul programului Policlinica de Marketing si Comunicare pentru ONG-uri (un proiect marca FFFF finanțat de Romanian American Foundation).
Identitate vizuală de Tudor Prodan.